Tartalomjegyzék:


1.2.4. Török idők
Az Ottomán birodalom terjeszkedésével a törökök is megismerkedtek az addigra az arab világban már elterjedt kávézás szokásával. A kávéházi kávézás elterjedésében nagy szerepet játszott, hogy korábban az arab társadalomban nem voltak találkozást segítő intézmények.

Konstantinápolyban 1554-ben nyitottak meg az első kávéházak. Itt fejlődött ki először a városi kávézásnak az a három szintje, ami a mai napig is kultúrától függetlenül jellemző a világ minden táján. Az első a vásári kávésbódé. A kész italt vagy helyben itták meg, vagy egy szolga vitte el a vásárlónak. A második típusban a környékbeliek gyűltek össze. Amolyan törzsvendégek kávézója volt. A harmadik pedig a nagyobb vonzáskörzetű, gazdag kialakítású, szélesebb vendégkörű kávéház.

A kávéház ekkor mint társadalmi intézmény volt jelen. Minden társadalmi osztály a saját kávéházában gyűlt össze. Az üzletek nagy tudású történetmondókat alkalmaztak, akik a vendégekkel történelmi, művészeti, jogi témákban beszélgetett. Már akkor is gondosan ügyeltek arra, hogy a politikai témákat kerüljék.

A vendégek törökösen ültek akár több százan is egyszerre – ahol volt erre hely – a kávéházak párnáin. A fogyasztó vendégek az időt játékokkal, beszélgetéssel, zenehallgatással múlatták. A szufik vallásos szertartásokhoz kötődő kávézásai után, a török kávéházakban vált a kávé a mindennapok világi italává.