Tartalomjegyzék:


1.3.1. Velence
A Velencei köztársaság a korabeli világ kereskedelmi központja volt. Az európai török háborúk ellenére a velenceiek folyamatos kereskedelmi kapcsolatot tartottak fenn a Közel- Kelet népeivel. A legtöbben megegyeznek abban, hogy ennek a városnak a kereskedői voltak az első európai importőrök.

Peter della Valle 1615-ben hozta az első kávészállítmányt. Ahogy a kávéfogyasztás terjedt az európai arisztokrácia körében, a kávéforgalmazás egyre nyereségesebb üzletággá vált.

Az arabok ezt felismerve ügyeltek arra, hogy csak főzéssel, szárítással sterilizált, csírázásra képtelen zöldkávé szemek kerüljenek ki Arábiából. A monopólium a 17. század végéig tartott. Addigra Jemen lett Európa egyetlen kávéforrása.

A kávé és a citrusfélék egyszerre érték el az itáliai partokat. Az utcákat bejáró kereskedők ekkor még együtt árulták a limonádét, a narancslevet és a forró csokoládét. A beérkező kávé mennyiségének növekedésével portékáik között megjelent a feketeleves is. A nevükben még sokáig megőrizték fő profiljukat: limonádéárusoknak hívták őket az olaszok, akik nagyon hamar megszerették a "limonájik" új italát.