Tartalomjegyzék:


1.3.2. Hollandok és franciák
Bátor holland kalózok ténykedése során került egy élő kávécserje a hollandok birtokába. Az 1690-es évek folyamán az Indonéz szigetvilágban, Szumátra, Bali, Jáva, Timor szigetein kezdett kísérleti kávéültetvények telepítésébe a Holland Kelet Indiai Társaság.

1706-ban jávai holland kávétermesztők küldték haza az első gyarmati kávébab termést, és az első saját nevelésű kávénövényt. Pár évtizedre rá a holland kávétermesztés már túl is szárnyalta az arábiai kávétermesztést.

Az amszterdami polgármester 1714-ben egy kávécserjét ajándékoz a Napkirálynak, aki üvegházat építtet a növénynek. Ez a fa, a neki épített üvegházban virágba borult, gyümölcsöt hozott. Ez a fa volt a francia kávéültetvények nővényeinek őse.

A fenti két nemzet, a holland és a francia kezdi először gyarmatain a kávétermesztést. Egymással versengve, a hollandok guayanai gyarmatokon, a franciák pedig Martinique szigetén kezdtek kávételepítésbe.

1726 a francia Gabriel Mathieu de Clieu tengerésztiszt szedhette le az első kávétermést a Martinique szigeti ültetvény cserjéiről.