Tartalomjegyzék:


1.3.3. A török jön, a kávé terjed!
A törökök az Ottomán birodalom egész területén elterjesztették a kávézás szokását. Egy török fogságba esett Luigi Fernando Marsigli gróf leírásából tudjuk, hogy a Bécs ostromára induló sereg, mint mindenből, kávéból is óriási készleteket vitt magával.

A később kiadott Ázsiai ital című munkájában részletes leírást ad a kávénövényről és a törökök kávékészítési szokásairól.

Valójában az Ottomán Birodalomnak volt egy nagykövete Bécsben, akitől az 1660-as években terjedhetett el a kávézás szokása. Akkoriban még csak otthon fogyasztott ital volt a kávé, de jellemző, hogy a városi kincstárnok panasszal élt, miszerint a városlakók túl sok fát használnak a kávéfőzéshez.

Bécs ostroma alatt 1683-ban egy lengyel, Franz Kolschitzky, volt az, aki az ellenséges vonalakon áthaladva információt szállított a körbezárt bécsieknek. Bátorságáért egy házat kapott ajándékul Bécs városától, ahol a törökök által hátrahagyott jelentős kávékészletekből mérte a kávét. A bécsi legendárium úgy tartja, ez volt a város első kávéháza.

A kereskedő népekkel párhuzamosan így jutott Európába a hódító törökök révén is a feketeleves.