Tartalomjegyzék:


2.1.1. Európa és a kávé
A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált.

Európaiságunk a görög antikvitás, a római jogalkotás és a zsidó-keresztény kultúrkör értékeiben gyökerezik. Ezer éven át együtt fejlődtünk Európa kultúráival, sokszor kiemelkedve, példát mutatva. A kereszténység felvétele óta mondhatjuk, hogy Magyarország Európához tartozik, Európa része és értékei Európáéi is

Az iszlám követői számára tiltott az alkohol fogyasztása, serkentő hatású italként a kávé könnyen vált az "iszlám borává". Az arabok kávéitalának európai elterjesztésében a terjeszkedő török birodalom katonái játszottak nagy szerepet. Nyugat-Európába a kávé a velencei és holland kereskedők által jutott el.

Bécsbe, a gazdag birodalmi fővárosba szinte egy időben jutott el a kávézás szokása az ostromló törökök és a velencei kereskedők közvetítésén keresztül. A Bécsben kialakult és máig töretlenül prosperáló kávévilág, az osztrák nép hagyományainak, habitusának megfelelően teljesen sajátos. Ausztria és elsősorban fővárosa, Bécs hangulatában, életmódjában máig őrzi a Monarchia nyugodt, előkelő, konzervatív világát.

A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba.

Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált. Az uzsonnaidőben, azaz a munkaidő után való társas összejöveteleknek manapság is fontos szerepe van a nyugati kultúrkörben.

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt. Ez a civilizáló erő hatott akkor is, amikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát. Az olasz eszpresszó kultúra a mediterrán "dolce vita" és a Nyugat-Európai minőség-központú iparosodás ötvözete.