Tartalomjegyzék:


3.2.4 Ipari kávé pörkölés
Felgyorsult világunkban egyre inkább az előkészített termékek irányába tolódtak el a fogyasztói igények. A kávé esetében sincs idő arra, hogy az emberek otthon, saját maguk végezzék a pörkölést, őrlést...

Társadalmi igény jelent meg az otthoni kávékészítéshez alapul szolgáló pörkölt, majd pörkölt és őrölt kávékeverékek iránt. Ezt az igényt kielégítendő jöttek létre az egyre nagyobb, egy idő után ipari méretű kávépörkölő üzemek. Ezek már nem helyi, hanem regionális, országos, vagy globális ízlést és igényt szolgálnak ki.

Kulcsemberként jelenik meg itt a pörkölő és keverékeket összeállító személye. Ezek az emberek gyakran magasabb bért kapnak, mint maga az üzem vezetője, hiszen az ő felelősségük a sokak által megszokott és elvárt minőség, íz és aromavilág folyamatos biztosítása.

Feladatukat az nehezíti, hogy a sokféle beszerzési forrásból érkező zöldkávé minden szüret alkalmával más mennyiségű és minőségű alapanyagot ad. Így folyamatosan változó beszerzési feltételek között kell ugyanazt a sztenderdet nagy mennyiségben létrehozni.

A magas fokú gépesítés ugyanakkor az élőmunka háttérbe szorulását is jelenti. Az emberi tényező kiváltásához magas szintű minőségbiztosítási ellenőrző rendszereket kell beépíteni. A nagy pörkölő üzemekben akár 6-8 ellenőrzési szinten kell átmennie a kávénak a pörkölés során. A pörkölési folyamatot nagyrészben számítógép vezérli.

Főmenü:

  • 3.2.1. A pörkölés közben
  • 3.2.2. Pörkölés és keverés
  • 3.2.3. Manufakturális pörkölés
  • 3.2.5. Pörkölési szintek