Tartalomjegyzék:


3.3.1. A zöldkávé osztályozása
Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.

Az így pörkölt kávét viszonylag durvára őrlik és 1,5-2 dl-es csészékben leforrázzák. Az így nyert főzetet megkeverik, először az illatát minősítik, majd néhány perc várakozás után az ital leülepszik és kihűl.

A kóstoláshoz kanalat használnak, a kávét megízlelése után kiköpik, éppen úgy mint a borkóstolók. Ezt az eljárást brazil módszernek hívják. A minták kóstolása alapján állapítják meg a tétel minőségét.

Sok kávéfajta kerül a világpiacon forgalomba. A kávéfajták elnevezése változó: a termelő ország, terület, a behajózási kikötő szolgálhat alapjául. A kávé osztályozási szabványa országról országra változik. Nincs egységes, az egész világra kiterjedő rendszer.

Ezek a szabványok tartalmazzák az egyes kávéfajták jellemzőit, külső, belső tulajdonságait. Létezik méret, szín, feldolgozási mód szerinti és termőterület magassága szerinti osztályozás.

Főmenü:

  • 3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.
  • 3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.