Tartalomjegyzék:


3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.
Kávé akadémia A kávétőzsdén a zöldkávénak kétféle kereskedése van: készpénzes és jövőbeni (futures). A készpénzes piac a jelenről szól. Az ár jellemzője, hogy úgy fizetik, mintha ma már szállítanák is érte a kávét. A futures piac abban segít, hogy meghatározza a jövőbeni szállítások árát. Arra használják, hogy egy ma megkötött szerződéssel egy jövőbeni szállítást biztosítsanak.

Még inkább alkalmas arra, hogy a piaci spekulációk miatti nagy eltéréseket kiküszöböljék. A futures alkalmazásának további okait egy példán keresztül mutatjuk be. A zöldkávé-tőzsdén történő kereskedelem mértéke a font. 1 font = 0,454 kg.

Tegyük fel hogy most május van és a "C" piaci ár a júliusi szállításra 95 cent/font. Most vegyük hozzá, hogy ma egy termelő elad két egység kávét (1 egység = 37,500 font) egy pörkölőnek, vagy egy importőrnek +5 cent/font prémiummal, ami fedezi a szállítást, a raktározást és a biztosítást.

A kávé harmadosztályú guatemalai, amit New York-ba kell szállítani május és július hónapokra, amelyekből a szállítási hónap július. A két fél tehát megegyezik két egység harmadosztályú guatemalai kávé júliusi szállításában, fontonkénti 100 centes áron.

Most képzeljük el, hogy kora július van. Elméletileg két helyzet fordulhat elő:

  • 1. Boldog vevő, frusztrált termelő helyzet: Július másodikán fagyás volt Brazíliában, így a kávéárak hirtelen az égig szöktek. Ennek ellenére a szerződés szerinti 100 cent/font áron kell eladnia a termelőnek a kávét a jelenlegi 150 cent/font helyett így 37,500 USD-t veszít ahhoz képest, amit kaphatott volna.

  • 2. Letört vevő, elégedett termelő: az előre jelzett fagyás helyett óriási túltermelés alakult ki, így az árak júliusra leestek 60 cent/font-ra. A fenti szerződés értelmében a vevőnek így is ki kell fizetnie a 100 cent/font árat, így veszítve 30,000 USD-t.

    Mindkét esetben valaki nagyot nyer, és valaki nagyot veszít. A kockázat túl nagy mindazon résztvevők számára, akiknek a megélhetése ettől a rendszertől függ. A kávétőzsdét azért hozták létre, hogy a rendszer keretei között ellenügyletek segítségével csökkenteni lehessen a készpénzes piac veszteségeit. A kockázat csökkentése végett mindkét résztvevő bebiztosítja magát.

    Főmenü:

  • 3.3.1. A zöldkávé osztályozása
  • 3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.