Tartalomjegyzék:


4.1 A kávé környezete
A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

A kávé Afrikából származik. A mai termelésbe két kávéfajt vontak be. Ezek közismert megnevezése: arabika és robuszta. Az arabika kávé Északkelet-Afrikából, a robuszta Afrika egyenlítő menti vidékéről származik. Mindkettő származási helye trópusi esőerdő, ahol magas a páratartalom és kicsi a hőingadozás.

A kávét 15. századi felfedezése óta az ember a világ minden kávétermesztésre alkalmas országába elvitte. A termőterületek ma körülérik a világot. Több mint száz országban vannak ültetvények. A termőterületek ugyanolyan esőerdők, mint a származási hely - Afrika - esőerdei, vagy azok helyén létrehozott ültetvények..

A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából pedig a biodiverzitás kérdését.

Az arabika kávé a hegyoldalakon, az említett trópusi erdőkben terem 800-2000 méteres átlagos magasságban. Az arabika kávé számára 15-24 fok C az optimális hőmérséklet.

A robuszta termesztéséhez az ideális magasság a tengerszinttől 900 méterig terjed. Az optimális hőmérséklet a robuszta kávénál 24-30 fok C. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb termőhelyről származó kávé minősége jobb.

A kávétermelést sok éghajlati tényező befolyásolja negatívan. Főleg a fagy, az intenzív esőzés és az erős szél. A fagy elpusztítja a növényeket, az erős esőzések ártanak a virágzatnak, a nagy szél pedig a gyümölcsöket tépi le. Ezek annyira jelentősek, hogy az árutőzsdén a kávé ára érzékenyen reagál a hurrikán előrejelzésekre és a brazil fagyjelentésekre.