Tartalomjegyzék:


4.1.4. A biodiverzitás és a kávé
Kávé akadémia A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy éppen a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából a legfőbb a biodiverzitás kérdése.

A biodiverzitás a földön élő növény- és állatfajok változatos sokaságát jelenti. Ez a változatosság négymillió év alatt alakult ki. Civilizációnk alakulása folyamán a biodiverzitásból nyertük táplálkozásunk, orvostudományunk, öltözködésünk változatos alapanyagait, és nagyrészt innen nyerjük ma is.

A biodiverzitás nem egyenletesen oszlik el a földön, jellemzően tízszer, százszor annyi faj él a trópusi őserdőkben, mint a mérsékelt égöv országaiban. Ma a világ biodiverzitás kincsének nagy részét birtokló országok – Brazília, Indonézia, Kolumbia, Mexikó - egybeesnek a legjelentősebb kávétermelő régiókkal és országokkal. A kávé ültetvények pedig gyakran határosak az állat és növény fajták sokaságát rejtő őserdőkkel.

Érdekes, hogy a második legfontosabb világkereskedelmi termék – a kávé – előállítása sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint pl.: a kőolaj kitermelése, szállítása. Bár történnek jelentős erdőirtások kávéültetvények telepítése érdekében, de jellemző az is, hogy a kávéültetvények természetes védvonalként határolják a hegyi esőerdőket.