Tartalomjegyzék:


4.2.1. A kávénövény fejlődése
A kávé egy örökzöld cserje. Általában kávécserjének, kávéfának nevezik. Vadon öt-tíz méter magasra nő, az ültetvényeken két méteresre metszik. A kávénövény életének három fő szakasza van. Az első 4-7 évben válik a növény kifejlett, termőképes kávécserjévé.

A második szakaszban 15-25 éven keresztül tart a növény termékeny időszaka. Ezután következik a hanyatlás időszaka. Egy kávénövény élettartama általában 25-30 év, de lehet ennek a duplája is.

Az érett kávénövényt évente egy növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklus jellemzi, amit az esős évszak határoz meg. A növény növekedési szakasza az esős évszakban van. Az új palántákat is ekkor ültetik ki a földekre, hogy gyorsabban erőre kapjanak. A növekedést követi a virágzás és a gyümölcshozás szakasza. Azokban az országokban – Kolumbia, Kongó, Kenya – ahol két esős évszak van, a kávénövényeknek két növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklusa van.

Mint minden növénynek, a kávénak a terméshozására is jellemző a ciklikusság. Minden második-harmadik évben több termést hoz.

A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.