Tartalomjegyzék:


4.2.1.3. Robuszta
Kávé akadémia A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.

A robuszta tudományos megnevezése: Coffea canephora varietas robusta. A robuszta név tehát rendszertanilag egy variánst jelöl, de általában egy fajta megnevezésére használják.

Felfedezése valamivel több mint 100 évvel ezelőttre tehető. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között.

Ma a világ kávétermelésében a robuszta része körülbelül a teljes termelés egyharmada. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van aki az arabika - robuszta keverékekre esküszik.

A robuszta megjelenése új lendületet adott a kávétörténetnek. Átformálódtak a piacok és a fogyasztói ízlések. Kelet-Afrikai gyarmatai és jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítették Olaszországot a robuszta kávé behozatalában. Az olcsóbb robuszta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt. Fejlődésnek indult az espresso-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

Az ezredfordulón robusztából legtöbbet Vietnám, Brazília és Indonézia termelt. Ez Vietnám esetében 15 000 000 zsákot jelent, az egész világ 40 000 000 zsákos termeléséből. Brazíliában a robuszta conillon néven ismert.