Tartalomjegyzék:


4.2.1.4. Nemesített fajták
A bourbon, a typica, és a mocha mellett a Coffea arabica faj több fajtáját termesztik világszerte. Ezeket vagy nemesítéssel hozták létre, vagy spontán mutáció eredményei. Most megismerheti a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajtákat.

A kávé a második legfontosabb világkereskedelmi termék, ezért a kávénövényt folyamatosan nemesítik. Minden jelentős kávétermelő országban vannak kutatóközpontok, amelyek igyekeznek ellenállóbb, nagyobb a hozamú és jobb ízű kávét teremő új hibrideket létrehozni.

Következzenek itt a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajták, és azok rövid ismertetése. Mindegyik a Coffe arabica egy-egy variánsa.


Catimor

A timor és a caturra keresztezése 1959-ből, Portugáliából. Korai érésű és nagyon magas hozamú, közel annyira, mint a kereskedelemben termelt többi fajta. Ezért a trágyázásnál és az árnyékolásnál nagyon kell figyelni. A catimor T-8667 leszármazottjai viszonylag kis termetűek, de nagy a gyümölcsük és a magjuk. A catimor vonal T-5269-ese erős és jól alkalmazkodik az alacsonyabb területekhez, 600-900 méteren, évi 3000 mm eső mellett termesztik. A T-5175 robusztus és nagyon sokat ad, de túl alacsony, vagy túl magasra ültetés esetén bajok lehetnek vele. Kis magasságban a catimor és a többi kereskedelemben található fajta között nincs sok különbség, de 1200 méter felett a bourbon, a caturra, és a catuai jobb érzékszervi tulajdonságot ad.


Mundo Novo

A Bourbon és a Typica természetes keresztezése, amelyet Brazíliában fedeztek fel. Nagy hozamú, de a többinél kicsit később érő ellenálló növény. Otthonos 1100-1700 méteren 1200-1800 mm eső mellett.


Maragogipe

A typica mutációja. Brazíliában fedezték fel ezt az alapfajtáknál nagyobb és magasabb növényt. Alacsony a hozama, de óriási magokat ad. Az ideális magassága 600-750 méter. Érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.


Caturra

A bourbon mutációja, amit Brazíliában fedeztek fel. Magas hozamú és jó minőségű kávét ad, de alapos gondoskodást és trágyázást igényel. Vastag törzse van, sok másodlagos ággal, a bourbonhoz hasonlóan nagy, hullámos szélű levelei vannak. Majdnem minden környezethez jól alkalmazkodik, de 500-1700 méteres magasságban, 2500-3500 mm évi csapadék mellett adja a legjobbat. Nagyobb magasságban a minőség javul, a hozam viszont csökken.


Catuai

A caturra és a mundo novo fajták keresztezéséből származó nagy hozamú fajta, ami elég sok gondoskodást és trágyázást igényel. Viszonylag alacsony növény. Az oldalsó ágak az elsődleges ágakkal kis szöget zárnak be. A termés nem esik le könnyen az ágról, ami olyan területeken előnyös, ahol gyakori az erős szél és az eső.


Pache comum

A typica egyik mutációja, amelyet először a Brito ültetvényen vettek észre (Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa, Guatemala). Sokak szerint érzékszervi tulajdonságai, íze sima, lapos. Ez a fajta 1000-1700 méteres magasságban otthonos.


Pache Colis

Egy Caturra és Pache comum ültetvényen találták Mataquescuinta-ban, Guatemalában. A gyümölcsei nagyon nagyok, a levelek anyaga, szerkezete durva. Jellemző magassága 0,8-1,25 méter, van másodlagos és harmadlagos ágazata. 900-1800 méteren, 20-21 fokos hőmérséklet mellett otthonos.


Amarello

Egy nem igazán elterjedt fajta, de érdekessége, ahogy a neve is utal rá, hogy sárga gyümölcsöt hoz.


Blue Mountain

A világ legdivatosabb kávéja Jamaikából. Nevét a jamaikai Blue Mountain, Kék hegységről kapta. Komplex, harmonikus íze miatt ismert, azonban elsősorban a híres fajtát a kávégyümölcsöt támadó betegségek iránti ellenállása miatt termesztik.