Tartalomjegyzék:


4.2.1.5. Gyöngykávé
Sokat emlegetett különlegesség a gyöngykávé, melyet spanyol nyelvterületen caracolillonak, azaz csigabigának neveznek. (Angol elnevezése peaberry)

A gyöngykávé akkor keletkezik, amikor a kávénövény a megszokott egy pár, lapos oldalú kávébab helyett csak egy, ovális alakú szemet nevel. Botanikusok megfigyelése szerint ez akkor következik be, ha a virág részleges megtermékenyülése miatt a két magházból csak az egyik fejlődik ki. Miután a Coffea Arabica önbeporzó, az ilyen szemek megjelenése a növény termékenységének visszaesését jelzi. (Az egészséges kávénövényen fejlődő gyöngykávé-szemek aránya kb. 5%.)

Ezeket az ovális kávébabokat általában a többivel együtt kezelik, vannak azonban, akik kiválogatják ezeket a szemeket és külön dolgozzák fel.

A fejlődő országokban, főként Afrikában mitikus jelentőséget tulajdonítanak a kerek kávébabszemnek. A gyöngykávét hímneműnek tekintik, és gyakran hozzák összefüggésbe a termékenységgel.

Az ilyen szemekből készült ital sokak szerint ízletesebb is, mint a páros testvéreikből készült főzet, hiszen a természet egy kávészembe sűrítette bele mindazt, amit eredetileg kettőbe tervezett szétosztani.

Mások szerint a félig termékeny virágokból kialakult, rendellenes kávészemek csakis rosszabb minőségűek lehetnek, mint kövérebb, társas kollégáik.

A szakértők által elfogadott általános vélemény az, hogy az ugyanazon a növényen termett normál szemekből és gyöngykávéból készített kávéitalok között van ugyan különbség, nem lehet azonban általános következtetéseket levonni testességre, aromára vonatkozólag.