Tartalomjegyzék:


4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe
Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.

Innen aztán Dél-Amerika más részeibe és Közép-Amerikába is eljutott. Ezzel a névvel tehát csupán a fent nevezett fajta nagyra nőtt termését illethetjük..

A hozama alacsony, de óriási magokat ad. Az ideális termesztési magassága 600-750 méter. Az érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.

Angolul elefánt-babnak is nevezik az arabica kávénak ezt a változatát, lévén a világ legnagyobb szemű babfajtája. Az elnevezés alapján nem összetévesztendő a szabálytalan formájú elefántfül-babbal, mely elnevezés egy növekedési rendellenességre utal, és az összes kávéfajtánál megtalálható. A rendellenesség a nevét onnan kapta, hogy az egyik kávészem körbenövi a másikat.

William H. Ukers, az elismert kávészakértő 1928-ban írt a Maragogipe-rol. Az ízét különlegesen fásnak érezte, mégis sokan tartják a legfinomabb kávénak az elefántbabból készült italt. Legtöbb esetben ebből a fajtából kevésbé testes, savakban szegényebb feketét készíthetünk, mint a hasonló régióból származó arabicából.