Tartalomjegyzék:


4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.

A szárítás egy drótháló-szerű tálcán, az árnyékban történik. A szárított magokat jó tárolás mellett akár egy év múlva is el lehet ültetni.. A magokat egy homokágyon, nedves zsákvászonnal, vagy szalmával letakarva előcsíráztatják.

A magokat közelről figyelik és amint a gyököcskék megjelennek, eltávolítják őket a homokágyról. A csírázó magokat csemeteágyban vagy műanyag zsákban növesztik.

A csemeteágyban a magocskákat olyan talajú ágyakba ültetik, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak trágyát. A csemeteágyak egy méter szélesek, 50 centiméter mélyek, a magocskákat egymástól 12-15 cm-re kell ültetni 20 cm-es növény esetén, vagy 20 cm távolságra egymástól 30-40 cm-es növény esetén. Az első néhány hónapban 50%-ban árnyékoltak a csemeteágyak. Az árnyékolást ezek után fokozatosan csökkentik, megszüntetve azt az utolsó két hónapra.

Gyakran használnak műanyag zsákokat a csemeték növesztéséhez. A zsákokat felső talajjal, jól bomlott marhatrágyával, folyami homokkal, sóderrel, a kávé gyümölcshúsával és magburokkal töltik fel. Az arányok: három rész felső talaj, egy rész folyami homok és sóder és egy rész trágya.

A kis kávénövényeket akkor ültetik át a kávéföldekre, amikor eléri a 20-40 cm-es magasságot.