Tartalomjegyzék:


4.4.1. A szüretelés 1.
A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van: a kézi szüretelés, ami lehet szelektív vagy lehúzó, valamint a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve az érett és az éretlen szemeket minden esetben együtt szedik le.

A kézi szüretelés esetében az érett kávécseresznye szemeket egyenként szedik le a fáról, mivel egyszerre vannak az ágon érett és éretlen szemek. A mennyiség maximalizálásához ez a mód szükséges, ámbár rendkívül idő és munkaigényes.

Brazíliában megvalósítható és költséghatékonyabb a lehúzó szüretelés, ahol nem válogatják szét az érett és az éretlen szemeket, mivel egységesen érnek a kávécserjék. Lehúzáskor a kávébabokat lehúzzák az ágról, hagyják a földre esni, ahol egy ponyva felfogja őket. A babokat a ponyváról néhányszor a levegőbe dobálva, a szél segítségével eltávolítják a cserjék hulladékát.

A szüret után a kávét 60 literes kosarakba teszik. A kávétermelők ezek alapján állapítják meg a béreket. Néhány brazil államnak, mint például Fazenda, Monte, Alegre, Sul de Minas, külön számítógépes rendszere van, amivel a béreket annak megfelelően számítják, hogy milyen termőképességű területen és milyen szüretelési körülmények között dolgozott az adott személy.

A gépi szüretelés csak abban az esetben lehet hatékony, ha már az ültetvény telepítésekor figyelembe veszik a majdani gépek működési igényeit. Ilyen gépekkel Ausztráliában próbálkoznak.

Minden 100 kg leszüretelt kávécseresznyéből 12-20 kg exportra kész kávé készül.