4.4.3. A szüretelés 3.

-
2007.11.23.

4.4.3. A szüretelés 3.

Egy etióp munkás az erdei művelésű ültetvényen napi 15-20 kg kávét tud leszüretelni. Mexikó, Közép-Amerika és Kolumbia meredek hegyoldalbeli ültetvényein egy munkás legalább napi 30-50 kg, legfeljebb napi 100 kg kávét gyűjt össze. Egy kenyai munkás szüreti teljesítménye egy magas hozamú fajtával beültetet teljesen napos művelésű ültetvényen 200 kg/nap.


A szüretelésben a legmunkaigényesebb az, hogy a kávécseresznyék folyamatosan érnek. Egyszerre vannak éretlen és érett gyümölcsök az ágon. Szelektív gyűjtés során az érettet leszedik, majd egy-két héten belül visszatérnek a növényhez. Brazíliában drága a szüret, ezért júniusban tartanak egy szelektív gyűjtést, és júliusban – a legoptimálisabb időben – minden érett és éretlen gyümölcsöt leszednek a fákról.

A gépesítés Hawaii, Ausztrália ültetvényeire, és egyes brazil területekre jellemző. Ott rentábilis elmozdulni a gépesítés irányába, ahol a szüret munkaerő költsége magas. A szüretelőgépek igénylik az ültetvény "technológiabarát" kialakítását. Az új fejlesztésű gépek egy nap alatt 3 hektár teljes leszüretelésére, 150 szüretelőmunkás helyettesítésére alkalmasak.

A kávét a szüretelés után a feldolgozó malmokba (coffee mill, beneficio) viszik. A nagyobb ültetvényeken ez helyben van, a kistermelők a kávécseresznyét maguk viszik el az önálló feldolgozó üzemekbe, vagy viszonteladóknak adják át.

Főmenü:

  • 4.4.1. A szüretelés 1.
  • 4.4.2. A szüretelés 2.

  • Tetszett a(z) 4.4.3. A szüretelés 3. akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.4.3. A szüretelés 3. akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg