Tartalomjegyzék:


4.4.3. A szüretelés 3.
Egy etióp munkás az erdei művelésű ültetvényen napi 15-20 kg kávét tud leszüretelni. Mexikó, Közép-Amerika és Kolumbia meredek hegyoldalbeli ültetvényein egy munkás legalább napi 30-50 kg, legfeljebb napi 100 kg kávét gyűjt össze. Egy kenyai munkás szüreti teljesítménye egy magas hozamú fajtával beültetet teljesen napos művelésű ültetvényen 200 kg/nap.

A szüretelésben a legmunkaigényesebb az, hogy a kávécseresznyék folyamatosan érnek. Egyszerre vannak éretlen és érett gyümölcsök az ágon. Szelektív gyűjtés során az érettet leszedik, majd egy-két héten belül visszatérnek a növényhez. Brazíliában drága a szüret, ezért júniusban tartanak egy szelektív gyűjtést, és júliusban – a legoptimálisabb időben – minden érett és éretlen gyümölcsöt leszednek a fákról.

A gépesítés Hawaii, Ausztrália ültetvényeire, és egyes brazil területekre jellemző. Ott rentábilis elmozdulni a gépesítés irányába, ahol a szüret munkaerő költsége magas. A szüretelőgépek igénylik az ültetvény "technológiabarát" kialakítását. Az új fejlesztésű gépek egy nap alatt 3 hektár teljes leszüretelésére, 150 szüretelőmunkás helyettesítésére alkalmasak.

A kávét a szüretelés után a feldolgozó malmokba (coffee mill, beneficio) viszik. A nagyobb ültetvényeken ez helyben van, a kistermelők a kávécseresznyét maguk viszik el az önálló feldolgozó üzemekbe, vagy viszonteladóknak adják át.