Tartalomjegyzék:


4.5. A kávé feldolgozása
A kávé feldolgozásának a lényege, hogy az érett, egészséges kávégyümölcsből kinyerjük a behajózásra és pörkölésre alkalmas magokat, a zöld babkávé szemeket. A feldolgozás folyamatának több fázisa van.

A száraz, vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.

A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi. Elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában.

Mindkét eljárás esetében a következő fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.

A megtisztított zöldkávé válogatásnak két módja van: kézzel vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földre, fa asztalokra, vagy egy fonott szőnyeg. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

A válogatás után a zöldkávét nagy, fedett raktárakban tárolják. A kávét időről-időre megforgatják, óvják a páratartalomtól, a napfénytől, és törekszenek az egyenletes hőmérsékletű tárolásra.

Főmenü:

  • 4.1 A kávé környezete
  • 4.2 A kávé növény
  • 4.3 Kávé művelés
  • 4.4 Kávé szüretelés