Tartalomjegyzék:


4.5.4 Válogatás
A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

Egy gyakorlott munkás egy munkanap alatt másfél zsák, azaz 90 kg kávét tud szétválogatni. Mind a száraz, mind a mosott eljárás esetén az igazán magas minőség csak válogatással érhető el.

Azokban az országokban, ahol a munkaerő drága, gyakran alkalmazzák a hatvanas években kifejlesztett gépi válogatást. A gépek feladata ugyanaz, a törött, az egészségtelen és az elszíneződött szemek kiválogatása.

A szín alapján válogató gépek egy speciális kamera rendszerrel megvizsgálják minden egyes kávébab színét, annak hullámhossza alapján, majd a szemet vagy tovább engedik vagy egy hirtelen sűrített levegőlökéssel a hibás szemek kupacába lökik. A gépek egy része fekete-fehér, monokróm vizsgálóval működik és a nagyon sötét és nagyon világos árnyalatúakat löki vissza. A specifikusabb (bikróm) gépek azonban az éretlen és a féreg rágta szemeket is felismerik és visszalökik.

A gépi válogatás nem annyira pontos, mint a kézi. A két módszert kombináltan használják, ez a minőség, az ár és a hatékonyság szempontjából az optimális megoldás. A válogatás eredménye egy méretben, színben homogén, egységes minőség.

Főmenü:

  • 4.5.1. A száraz eljárás
  • 4.5.2. A nedves eljárás
  • 4.5.3. Tisztítás
  • 4.5.5 Zsákolás