6. Kávékészítés

-
2005.02.04.

6. Kávékészítés

A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.


Ezek az eltérések főként a kultúrák eltérő világlátásából, technológiai fejlettségéből, ízlésvilágából, valamint földrajzi elhelyezkedésük folytán különböző éghajlati adottságaikból következnek.

Ma a világméretű kereskedelem és a globalizáció elmossa ezeket a határokat. A legfejlettebb és legkifinomultabb ipari-technológiai háttérrel rendelkező espresso módszer, kidolgozott italsztenderdjeiből fakadóan garantált kávéital-minőséget tud biztosítani. Az ehhez társuló hatékony marketingeszközök, és minőségbiztosítás nem sok esélyt adnak a többi, kevésbé modern módszernek a vendéglátóiparban. Ugyanakkor az évszázadok alatt kialakult ízlések és kávékészítési módszerek nem tűntek el, csak átformálódtak, az otthoni kávékészítés eszközeiként ma is működnek.

A magyarországi kávékészítési és fogyasztási szokásokat vizsgálva több dolgot kell szemügyre vennünk. Először is figyelembe kell venni a már megismert - történelmi okokkal magyarázható - kávékultúrális befolyásokat. Keletről a török-, nyugatról a bécsi-, délről az olasz ízlésvilágok, kávéitalok és technológiák jutottak el hazánkba.

Az utóbbi évtizedekben a csepegtetős - filteres kávégépek is feltűntek, és mára általánossá váltak az otthoni kávékészítésben. Az így készült kávé a hagyományos német, karlsbadi kannában készült hosszúkávénak az örököse.

A huszadik század első felének technológiai újítása a gőzzel történő kilúgozás, aminek eredménye a feketekávé, mely a mai espresso őse. Ez a készítési mód előbb kávézókban, presszókban terjedt, majd megjelent a háztartásokban is.

Már jóval a rendszerváltás előtt, a 60-as, 70-es években beszivárgott hazánkba a modern espresso technológia, majd a kilencvenes években a nagy külföldi kávés és kávégép-gyártó cégek piachódítása során ez az italkészítési metódus vált általánossá a vendéglátásban. Jelenleg ennek a módszernek a térhódítását figyelhetjük meg az irodai és otthoni kávégépek piacán.

További almenük:

6.1. A kávékészítés lényege
6.2. A kávékészítés módszerei
6.3. A kávéiskolák italai

Főmenü:

  • 1. A kávé története
  • 2. Kávé és kultúra
  • 3. Kávé és gazdaság
  • 4. Kávé és mezőgazdaság
  • 5. Kávé és társadalom
  • 7. Eszpresszó-kultúra

  • Tetszett a(z) 6. Kávékészítés akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 6. Kávékészítés akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg