Tartalomjegyzék:


6. Kávékészítés
A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.

Ezek az eltérések főként a kultúrák eltérő világlátásából, technológiai fejlettségéből, ízlésvilágából, valamint földrajzi elhelyezkedésük folytán különböző éghajlati adottságaikból következnek.

Ma a világméretű kereskedelem és a globalizáció elmossa ezeket a határokat. A legfejlettebb és legkifinomultabb ipari-technológiai háttérrel rendelkező espresso módszer, kidolgozott italsztenderdjeiből fakadóan garantált kávéital-minőséget tud biztosítani. Az ehhez társuló hatékony marketingeszközök, és minőségbiztosítás nem sok esélyt adnak a többi, kevésbé modern módszernek a vendéglátóiparban. Ugyanakkor az évszázadok alatt kialakult ízlések és kávékészítési módszerek nem tűntek el, csak átformálódtak, az otthoni kávékészítés eszközeiként ma is működnek.

A magyarországi kávékészítési és fogyasztási szokásokat vizsgálva több dolgot kell szemügyre vennünk. Először is figyelembe kell venni a már megismert - történelmi okokkal magyarázható - kávékultúrális befolyásokat. Keletről a török-, nyugatról a bécsi-, délről az olasz ízlésvilágok, kávéitalok és technológiák jutottak el hazánkba.

Az utóbbi évtizedekben a csepegtetős - filteres kávégépek is feltűntek, és mára általánossá váltak az otthoni kávékészítésben. Az így készült kávé a hagyományos német, karlsbadi kannában készült hosszúkávénak az örököse.

A huszadik század első felének technológiai újítása a gőzzel történő kilúgozás, aminek eredménye a feketekávé, mely a mai espresso őse. Ez a készítési mód előbb kávézókban, presszókban terjedt, majd megjelent a háztartásokban is.

Már jóval a rendszerváltás előtt, a 60-as, 70-es években beszivárgott hazánkba a modern espresso technológia, majd a kilencvenes években a nagy külföldi kávés és kávégép-gyártó cégek piachódítása során ez az italkészítési metódus vált általánossá a vendéglátásban. Jelenleg ennek a módszernek a térhódítását figyelhetjük meg az irodai és otthoni kávégépek piacán.


  • 6. Kávékészítés