Tartalomjegyzék:


6.1. A kávékészítés lényege
Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.

A kávéital minőségében alapvetően 3 fő szereplő összhangja meghatározó:

A befolyásoló tényezőket, a fenti ábrának megfelelően, három csoportba osztjuk:

  • alapanyaghoz köthető: a kávébab minősége és pörköltsége
  • géphez köthető: a főzési hőmérséklet, a nyomás, valamint a vízminőség
  • emberhez köthető: az alapanyag tárolása-kezelése, a vízmennyiség, a szemcsézet, az adagolás és tömörítés, a kilúgozás ideje, valamint az időzítés

    Ezeken túl természetesen minden italkészítési mód rendelkezik saját jellemzőkkel is. Ebből talán belátható, milyen sokféle és mennyire különböző kávéital készíthető, ha az egyes meghatározó tényezőkön változtatunk. Ha gőzzel lúgozzuk ki az őrleményt, erősebb (magasabb koffeintartalmú) italt kapunk, mint forró vizes elárasztáskor, ugyanakkor az illó anyagok jó része is elveszik.

    Ha ugyanolyan főzési idő mellett finomabbra őrölt kávén eresztjük át a vizet (az őrlemény megnövekedett fajlagos felülete miatt), tartalmasabb italt nyerünk. Ha minden egyéb körülmény változatlansága mellett megnöveljük a kilúgozás időtartamát, minden esetben kesernyésebb italt kapunk.