Tartalomjegyzék:


6.3. A kávéiskolák italai
Ahány kávékultúra, annyi különböző ízlésvilág. Az egyes kávékultúrák kialakították a csak rájuk jellemző kávéitalokat. Különböző pörkölés, kávékészítési metódus, más és más fogyasztási szokások.

A török kávét kis ibrikben felfőzik és a kávéaljjal együtt szolgálják fel az italt. Gyakran már főzéskor édesítik cukorral és fűszerezik kardamommal. A török kávé esetében a felhasznált cukor mennyiség, az elkészült ital édessége alapján tesznek különbséget a kávéitalok között.

A német kávékultúrához a karlsbadi porcelánkanna technológiája illik legjobban. A forrázásnak az eredménye a török kávénál sokkal könnyebb, szűrt, áttetsző, "teaszerű" ital. Ideális kísérője a délutáni szendvics és süteményfogyasztásnak. A kávé hosszú és híg. A német ízlésnek sokkal megfelelőbb ez a jól átlátható, nem zaccos, "tiszta" ital.

A bécsi pörköltségű kávék savanykás ízvilágát jól egészíti ki a tej vagy tejszín. Megfigyelhető, hogy az osztrák kávékban a tejszínnek, tejszínhabnak és az édesítő-anyagoknak mekkora a szerepe. Ez is jelzi a cukrászipar erőteljes behatását. Egyik-másik kávéital desszertnek is beillik.

Az olasz kávékultúra italai mára világszerte elterjedtek. Mindenki ismeri az espresso vagy a cappuccino szavakat. De vajon ismerjük igazi jelentésüket? Nem beszélve az újonnan megjelenő elnevezésekről: lungo, latte macchiato, ristretto, corretto, con panna…Érdemes rövid utazást tenni az olasz kávék világába is.

Az Egyesült Államokban is jelentős tért hódított az utóbbi évtizedekben az espresso, az amerikai kávézók nagy része mára a filteres hosszú kávé mellett espresso alapú kávéitalokat is kínál. De az espressót önmagában alig fogyasztják, inkább tejjel, tejhabbal növelik térfogatát 2-5 dl-re.

Az espresso kultúra és az amerikaiak találkozásának láthatjuk előremutató eredményeit – a kávéízesítő szirupok bátor alkalmazásával a tejes italok újabb és újabb változatait, a koffeinmentes kávé, mint jellemző választékelem megjelenését. De akadnak furcsaságok is, például az ún. "double no fun" cappuccino, ami koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel készül.