Tartalomjegyzék:


A kávéház egy napja
"A kávéház tökéletesen városi műfaj. Mi is a kávéház funkciója? Szerintem a szabadidő eltöltése, a társalgás, ilyen-olyan alkotó műhelyek, egyszóval: az együttlét. Mi kell ehhez: kávé, ital és, ha megéhezünk étel is. Megoldhatatlannak tűnik egy nagykávéház és egy pár asztalos kávézó összehasonlítása az ételválaszték szempontjából. Ezt a látszólagos ellentmondást kívánom az előadásommal feloldani."

Hogy milyen választékot, kínálatot adjunk a vendégeknek azt alapvetően a hely jellege, a kereslet határozza meg, és persze a hely infrastruktúrája. Egy melegkonyhás étteremben ugyanis nincs gond például a reggelivel, mert van hozzá infrastruktúra, de mi a helyzet egy melegkonyha nélküli kis kávézóval. Itt nincs hely, nincs előkészítési, lehetőség, sem engedély a sütésre, főzésre. Mi lehet a megoldás?

Egy nem melegkonyhás kávézóval rendelkező üzlet is elhelyezhet a pultban néhány egyszerű gépet: kontaktgrill-sütőt, melegszendvics-sütőt, tojásfőző berendezést.

Maradva a kis kávézónk példájánál, ezekkel máris tudunk tojásreggeliket adni. A tojás ózonnal kezelt, a sonka szeletelve kapható, máris kész a ham and eggs, a tükörtojás, vagy a tojásfőzővel a lágytojás. A reggeliket kiegészítő pékárút, péksüteményeket pedig rendelésre szállítják a különböző pékségek.

Tízórai időben - mint egyébként egész nap – adhatunk sós süteményeket, rágcsákat, mandulát, mogyorót, és persze melegszendvicseket. A mai szendvicskultúra ismertsége és terjedése pont a kis kávézók segítségére van.

Ebédidőben előrecsomagolt, aprított zöldségekből, kis ecet és olaj hozzáadásával kész a saláta. Főfogásnak a szendvicssütő rostlapján süthetünk virslit, sajtszeletet, előre pácolt húsokat, zöldségeket.

Délután, uzsonnaidőben a vágy valami édesség, saláta, könnyű szendvics, elővacsora. Erre az időszakra érdemes tartani egy-két szelet tortát, édes süteményeket, és a nap egyéb szakában is kínált sós sütiket. A tortára jó megoldás, ha fagyasztott tortát veszünk, amiből csupán annyit olvasztunk ki, amennyire aznap igény lehet. Uzsonnaidőben is kínálhatók a hideg és a meleg szendvicsek variációi.

Elképzelhető, hogy egy ilyen kis kávézóba, ha bevezettünk egy egyszerű ételválasztékot szívesen térnek majd be vacsorázni olyanok, akik korábban még nem jártak nálunk az esti órákban. A vacsorát a déli választékra tudjuk alapozni: saláták, roston sült ételek, annyi különbséggel, hogy nem a gyors napközbeni étkezés igényét, hanem a nyugodt vacsora igényét elégítjük ki. Egy példa: A pácolt sült hús mellé roston sült gyümölcsöket kínálunk köretnek, némi eper öntettel (amit egyébként a fagylaltkelyhek készítésekor használunk). Ezeknek az ételeknek csak a képzelőerő hiánya szab határt

A rostsütővel persze csak könnyebb ételek készíthetők. Az előkészített élelmiszerek ára magasabb, de gondoljunk arra, hogy teret spórolunk, hiszen nincs szükségünk előkészítő helységekre. A szendvicskultúra terjedésével ugyancsak sokféle variációt kínálhatunk. Azonban az ételekből nem kell varázslatot csinálni, mert a kávéházban az elsődleges a találkozás, a másodlagos a találkozók kiszolgálása kávéval, itallal, étellel.

Személyes tapasztalatom, hogy kis üzletek esetén az ételforgalom erősítésével a kávéházak forgalmi mutatói kiegyenlíthetők.