Tartalomjegyzék:


Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
A koffein az a hatóanyag, amely a kávét a világ második legnépszerűbb italává tette. A kávéital azonban – készüljön bármilyen módon – ízei, aromái miatt magas élvezeti értékkel is bír. Mi a helyzet tehát akkor, ha szenvedélyes kávéfogyasztóként többet szeretnénk inni, mint amit a józan ész és az egészséges életvitel enged? Ehhez valahogyan meg kell szabadulnunk a koffeintől.

A kávé koffeinmentesítésére több különböző, ám alapelvében hasonló eljárás létezik. Az alapelv pedig: oldószer segítségével, még a pörkölés előtt kell kivonni a koffeint a zöld kávéból. De nézzük részletesen: hogyan is megy végbe ez a folyamat?

Ahhoz, hogy az oldószer és a koffein egymásra találhasson, a zöld kávét először vízzel alaposan el kell áztatni. Ez óriási tartályokban történik, mindaddig, amíg a kávészemek vízáteresztő képessége megfelelő nem lesz. Ekkor a vizet kieresztik a tartályból, és a helyére beöntik a koffein oldószerét.

A puha kávészemeket átjárva, az oldószer megköti a koffeint, és a koffeines vegyület már viszonylag könnyen kimosható a kávéból. A kimosás után a nedves kávészemeket kiszárítják és újra zsákokba töltik.

Ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen végbemenjen, szükség van az üzemben egy laboratóriumra, ahol előzetes mérésekkel meghatározzák a folyamat teljes menetét. Azt, hogy mennyi ideig kell áztatni a kávét, mennyi oldószer szükséges az adott kávéfajtához, és mennyi veszteség várható a folyamat végén. Itt, a laboratóriumban történik a munka java.

A végtermék vizsgálatával is foglalkozni kell, hiszen szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy milyen mennyiségben maradhat az említett oldószerből a zöldkávéban. És persze az is fontos, hogy a kávé a folyamat végén újra éppolyan száraz legyen, mint előtte volt.

A koffeinmentes kávét gyártók szerint a pörkölt kávé szempontjából semmiféle aromaveszteség nem jelentkezik, a pörkölőmesterek véleménye azonban az, hogy koffeinmentes alapanyagokból ugyanazt a kávéízt más keverési arányokkal kell előállítani. A kávé tehát a koffeinmentesítés után talán ugyanolyan ízletes marad, de az íze kissé megváltozik.