Tartalomjegyzék:


Hogyan tároljuk a karácsonyra kapott kávét?
Könnyen csalódhatunk az otthonra vásárolt, vagy ajándékba kapott különleges minőségű kávénkkal kapcsolatban, ha nem figyelünk oda a szakszerű tárolásra. Mit kell mégis tenni? Hűtőszekrény? Mélyhűtő? Szennyestartó?

Első megoldás

Jó minőségű kávénkat gyakran vákuumcsomagolásban, esetleg fémdobozban kapjuk. Amíg a csomagolást meg nem bontjuk, különösebb probléma nincs. A bontás után azonban az aromák napjai meg vannak számlálva, a kávémérésekben vásárolt, egyszerű papírzacskóba csomagolt kávé esetén pedig már a vásárlás pillanatától veszélyben vannak értékes aromáink. Mit tehetünk?

Ha a kávét (vákumcsomagolt esetén) a bontástól (frissen pörkölt, nem vákumcsomagolt esetén) a vásárlástól számított 1-2 héten belül elfogyasztjuk, a legkézenfekvőbb megoldás a szobahőmérsékleten való tárolás. Ekkor a következő környezeti tényezőket kell kiküszöbölni:

- oxigén
- víz
- magas hőmérséklet
- közvetlen napsütés
- más aromák

A legmegfelelőbb eszköz ilyen esetre egy maximum fél kilogramnyi kávét befogadó, légmentesen záródó kerámia tárolóedény. Ha az edényt mindig színültig töltjük kávéval, csökken az esélye, hogy bármilyen gáz beférkőzzön. A kerámia edény véd a fénytől, és műanyag vagy fém társaival ellentétben a különböző ízek sem ragadhatnak meg benne.

Második megoldás

Mélyhűtő. Az 1-2 héten belül bizonyosan nem elfogyasztásra kerülő kávémennyiséget a mélyhűtőben érdemes tárolni. Azonban itt is vannak veszélyek:

- A fagyasztóban a kávé könnyen találkozhat nemkívánatos vízmolekulákkal.
- A többi, itt tárolt élelmiszer ízvilágával nem feltétlen a kávés csészénkben szeretnénk újra találkozni.
- Normális körülmények közt a hűtő ajtaja rendszeres nyitogatásnak van kitéve.

A veszélyekre úgy tudjuk felkészíteni féltve őrzött kávénkat, ha minél szakszerűbben becsomagoljuk. Mindenek előtt érdemes eredeti csomagolásában megtartani, majd egy légtelenített, légmentesen záródó műanyag tasakba helyezni, vagy ha ilyen nincs kéznél, műanyag fóliával jó szorosan, több rétegben körültekerni. A rétegezést akár többször meg lehet ismételni, papírzacskó közbeiktatásával is, majd végül mindezt csomagoljuk aluminiumfóliába. Így már nyugodtan elhelyezhetjük kávénkat akár a panírozott halrudacskák szomszédságában is.

Nem megoldás

Egyes híresztelésekkel szemben a hűtőszekrény nem megoldás. Mivel itt fagypont feletti hőmérséklet uralkodik, magas nedvesség tartalom mellett, kávénk gyakorlatilag hideg ködben ücsörög. Márpedig a kávé legnagyobb ellensége tároláskor éppen a víz. Ráadásul a mélyhűtőhöz hasonlóan itt ólálkodnak egyéb élelmiszereink is, a maguk különböző aromáival.

A cikk forrása: www.ineedcoffee.com