Tartalomjegyzék:


Kávé - a világ itala
A kávé a legerősebb kapocs az egyenlítő menti, gyakran harmadik világbeli államok és a gazdag északi félteke között. A legerősebb, hiszen egyszerre jelentős gazdasági, politikai és társadalmi kapocs. A legerősebb, hiszen a kávé a világ legnépszerűbb itala (az ivóvíz után), és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer.

Elképzelhető, hogy mennyire befolyásolná az egész világunk "működését", ha a kávé serkentő hatása nem érvényesülne nap mint nap százmilliók szervezetében. Társadalmunkban a kávéra egész intézmények – konkrétak, és fogalmi jellegűek egyaránt – alapultak. Gondoljunk csak a kávéházakra, vagy a kávészünetre.

A kávé fél évezredes története során lépésről lépésre, országról országra hódította meg a glóbuszt. Pedig még a huszadik század elején is halálbüntetés járt a kávécsempészeknek. A kávétörténet legkorábbi időszakából csak legendák maradtak fenn, legújabb kori történetét pedig már pontos statisztikákkal írjuk.

Egy évtizede a kávé a világgazdaság ötödik legfontosabb terméke volt, ma már második a listán. A százötven kávét termelő ország közül soknak ez az egyetlen meghatározó terméke. A kávéipar kétszázmillió embernek ad munkát világszerte, a gazdaság nagyon fontos mozgatórugója.

Ezekből egyenesen következik, hogy a kávé mint haszonnövény termesztése a világ mezőgazdaságában csaknem olyan fontossággal bír, mint a gabona, a rizs, vagy a kukorica termesztése. Pedig a kávé nem alap élelmiszer. Eredetileg egy nagyon értékes, tápanyagokkal teli gyümölcs, de mi csak a magjából kisajtolt ízeket és a hatóanyagát fogyasztjuk.

Nem sok növényről, élelmiszerről, italról mondható el, hogy olyannyira befolyásolta világunk működését, mint a kávé. A világ kávékultúrája folyamatosan formálódik. De Európában vannak régiók, országok, amelyek kávéfogyasztási kultúrája nagyon híres. Továbbá jelentősen formálódott az utóbbi évtizedekben az otthoni és a gourmet kávéfogyasztás módja is.

Ez utóbbi fő oka, hogy a világ jóléti államai (Skandináv országok, Ausztrália, Amerika, Kanada) felfedezték maguknak az olaszok espresso kultúráját. Az espresso egyszerre ital, fogyasztási mód, italkészítési technológia, vendéglátási forma, és még sorolhatnánk. Az espresso ital és kultúra az, ami a világ kávékultúrájára ma a legnagyobb hatással van.