Tartalomjegyzék:


Olasz kávéiskola
Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt (gondoljunk csak a Római Birodalomra ). Ez a civilizáló erő hatott akkor is, mikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát.

A kultúrkör

A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni - a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. De igaz ez a török kávéra is. Mitől különleges mégis az olasz kávéiskola? Attól, hogy az olaszok a professzionális kávégépek kialakításában, fejlesztésében és a kávéital-sztenderdek kialakításában meghatározó szerepet játszottak.

A kávézás élménye

Két szóban összefoglalva: a terasz jelenség. A Földközi-tenger partvidékén az utca nem csak közlekedésre való, hanem találkozóhely (fórum ) és "nyárilak", az otthon sajátos meghosszabbítása egyben. A nyári hónapok forróságában egész családok valósággal kiköltöznek az utcára. Kapualj, járdasziget, kávézók és éttermek teraszai, lépcsők, sikátorok és lezárt utcák összefüggő, organikus egységet alkotva kelnek életre délutánonként, esténként.

A kávéital-készítés technológiája

A krémkávé készítés igazi olasz-módszer. Nem főzi és nem is egyszerűen lúgozza az őrleményt, de nyomás segítségével valósággal kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat. Ez a technológia csak itt, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg. De miért ez a kávékészítési mód terjedt el az egész világon? Mert rendkívül gyakorlatias és használható volt. A gépekkel gyorsan lehet lefőzni akár 2-300 adag kávét is, de a kávéital mennyisége, minősége standard egy-két adag készítésekor is - minden vendégnek ugyanazt! A gépek hosszú élettartamúak: sok 30 - 40 éves gép ma is dolgozik. Összefoglalva: a mediterrán "dolce vita" és a nyugat-európai minőség-központú iparosodás együttese.

A kávéital érzékszervi jellemzői

Az eszpresszó krémkávé a legösszetettebb kávéital. Szerkezetében egyszerre oldat (hisz a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old), emulzió (hisz a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel ) és hab (hisz a kávé tetején összegyűlő krém tulajdonképpen hab szerkezetű). Állagában éppen ezért egyszerre szűrt, de nem áttetsző, olajosan sűrű, de nem zaccos. A krém által visszatartott és fókuszált illatok pedig rendkívül aromagazdaggá teszik az italt. A kivonás relatíve alacsony hőmérséklete (90°C) miatt azonnal fogyasztható.