Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Régi pesti kávéházak // Kávéházak Versenye 1905
Kávéházak Versenye 1905
2005. December 13., Kedd
Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

A múlt héten írtunk az irodalomtörténész legújabb könyvéről, ami "Törzskávéházamból zenés kávéházba" címmel jelent meg. Most pedig egy különleges versenyről számolhatunk be, amelyet ő idézett meg a Kávéházak Versenye 2005 eseménysorozat keretében, felelevenítve az 1905-ös év húsz meghatározó kávéházát és kávésát.

Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke. Itt érdekes versengés alakult ki. A Harsányi testvérek és Wassermann Jónás néztek farkasszemet. A New York Európa, sőt tán a világ legszebb kávéháza volt. Az Emkének ezt a hátrányt is be kellett hoznia. Ráadásul Harsányiék Heltaival erősítettek.

Saly Noémi mesél... 2005. december 8. Tranzit Art Café.
Saly Noémi mesél... 2005. december 8. Tranzit Art Café.

Könnyű dolguk volt: mikor még Heltai Jenő Herzl volt (amaz Tivadar testvére), Harsányi Adolf volt a tanítója. Becsábította hát és az ünnepelt író magával rántotta társait. No, bent is van A Hét gárdája a New Yorkban, de az Emke erősít.

Tudja, hogy Harsányiéknál a teret csak katonazenekarok tudják megtölteni muzsikaszóval. Wassermann gyorsan megszerzi a legjobb pesti prímást. Aztán mindig csak a legjobbakat. Végül vidékről hozatja az akkori sztárokat. Nem kell sok, sorban áll a pesti publikum, hogy bejusson, hisz az Emke cigánya zenél.

Ám közben az Abbázia sem rest. Steuer Gyula megszerzi és beépíti Európa két legnagyobb tükrét az Oktogon téri kávéházba. A falat kibontják, a vagon a síneken egész a térig jön. Ilyen sem volt még. Ezt pontozni kell. Végül kialakul a nagykávéházak rangsora: Első a New York, szorosan mögötte az Abbázia, majd az Emke. Utánuk felzárkózik a Club illetve a Baross.

A Club rendkívüli eleganciával váltotta ki az értékelő (Saly Noémi) csodálatát. A lipótvárosi előkelő polgárság kávéházát különös gonddal alakították ki. Világos, fehér falak diszkrét aranyozással: így tervezte meg Wellisch Alfréd a mai Hegedűs Gyula utca sarkára.

Sajnos szomorú események is kötődnek a helyhez. Ez az egyetlen kávéház, ami ellen rajtaütést és később bombamerényletet is intéztek a jó öreg Budapesten. Katona Gyula, a Club derék kávésa hiába próbálta megvédeni vendégeit az Ébredő Magyarok Egyesületének huszonévesekből álló önkéntes különítményével szemben.

A Magyar Általános Takarékpénztár igazgatóját leszúrták, Varsány Géza ügyvédet pedig agyonlőtték. A bombát három évre rá dobták a kávéházba, de mivel valószínűleg nedves helyen tárolták, nem robbant fel. Katona bátor viselkedése, és több évtizedes vezetése, illetve a finom elegancia a megtisztelő negyedik helyre jutatta a Clubot.

A Barossban 1905-ben "méla bölcsészként" rábukkanunk Kosztolányira. Gulácsy ül vele szemben és a környéken van Kós Károly és Lukács György is. Néhány évvel később az ismertebbek elszélednek. Külföldi munka, vagy egy másik kávéház jött a képbe. De nem teljesen. Kosztolányi marad és idehozza Karinthyt és Babitsot is. A Baross, a József utca sarkán Mikszáth-tal kezdte. Jól jött neki, hogy pont a fiktív verseny évében szűnt meg a Kálvin téri Bátori kávéház. Vendégeinek ízlésében bízunk. Érdemes volt az ötödik helyre.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2014-08-09 14:56 | NUzLbPAb4
First of all I would like to say awesome blog! I had a quick quostien which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints? Thank you!
2014-08-08 02:22 | 3Q6EDlPE
I wanted to live aborad they was twins but not identical and the blondes was hot but their boobs were to big for their frams. but it was still hot
2014-08-06 19:32 | tatEzGo6A
I don’t think I’ve never read anything like this breofe. So nice to see somebody with some original ideas on this subject. I really thank you for beginning it. This web site is something that’s wanted on the web, somebody with slightly originality.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci