Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Régi pesti kávéházak // Vita várható a New York bútorairól
Vita várható a New York bútorairól
2006. Március 27., Hétfő
Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Forrás: Forrás:
 • Csordás Lajos, Népszabadság
 • A New York kávéház és a palota ugyan még nem nyílt meg a közönség előtt, de a kávéház ablakain át már látszik a megújult belső tér. A pazar felújítás utolsó simításairól nemrég be is számoltunk, elismerőleg. Akkor még nem látszottak a kávéház új bútorai.

  Most már ezek is láthatók, s sokakban meghökkenést váltanak ki. A bútorok megérkezése után már olvasni lehetett az egyik internetes fórumon egy elégedetlenkedő észrevételt, amely így szólt: "Vészharangot kongatok. Berakták a bútorokat a New Yorkba. A legrondább, krómozott posztmodern." Így hát utánanéztünk, milyen bútorzat lesz a New Yorkban.

  Felrémlett bennem, menynyire idegennek, anakronisztikusnak éreztem és utáltam a kávéház hetvenes években felrakott gömbcsillárait, s örültem, hogy most a felújítással a száz évvel ezelőttiek hű mása kerül vissza. Vajon el lehet követni még egyszer ilyen tervezői hibát (amely persze koncepció): most a bútorokkal?

  Tény, hogy a kávéházban szögletes, krómacélvázas üvegbútorok lesznek. Egyelőre csak az asztalok és a fogasok láthatók jól az ablakon át, a székek és díványok még be vannak csomagolva. Mivel közelről szemrevételezni csak azzal a feltétellel mehettünk volna be, ha nem kritizálunk, ezért inkább kívül maradtunk, megelégedtünk az üvegen át feltáruló - még nem végleges, de a lényeget mégis sejtető - látvánnyal.

  Tehát az ablakon keresztül láttam az új bútorok egy részét, s szó, mi szó meglepődtem a tervezői merészségen. Tulajdonképpen nem tudtam eldönteni, utáljam vagy elfogadjam, amit látok. De hajlottam az utóbbi felé. S abban maradtam magammal, hogy meg kell nézni majd a végleges állapotot. Megszeretni valószínűleg nehezen fogom. Biztos, hogy a bútorzat viták tárgya lesz a megnyitó után, ha valóban ez marad itt, ami most látható.

  További gondolkodásra késztet, hogy - mint megtudtam - egy világhírű, magyar származású belsőépítész, Adam D. Tihany munkája, amit láthatunk. A New Yorkban élő tervezőt általában a világ legdrágább éttermei kérik fel, álmodjon nekik valami szépet.

  A New York-palotát is birtokló Boscolo csoportnak például a római Aleph hotelbe tervezett modern belsőt. De dolgozott már Budapesten is, a Gundel étteremben, ahol 1992-ben sikerült elegáns, századfordulós hangulatú enteriőrt létrehoznia. Nyilván ott más volt a tulajdonosi elvárás. Ez szemlélet kérdése.

  A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal VII. kerületi referense, Sajti Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta, ők a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szerettek volna. Például a megnyitás korából származó fényképeken is látható Buchwald-féle székeket. Az olasz tulajdonos és a tervező azonban - aki az ügyben több egyeztetésen is járt a kávéházban, tehát éreznie kellett a kávéház történelmi hangulatát - ragaszkodott a modernhez.

  Az Olaszországban előállított, s nemrég Budapestre szállított bútorokat a szakember még nem látta, kedden fogja megnézni, hogy ilyenek szerepeltek-e a közösen elfogadott terveken.

  Egyébként a kávéház építéstörténetét feldolgozó műemlékes tanulmányból kiderül: a berendezést minden tulajdonosváltásnál cserélték, megjelent már régebben is színvonalas kortárs belsőépítészet, például Kozma Lajos-féle bútorok.

  A New York Palace kommunikációs menedzsere, Simkó Andrea azt javasolta, bízzuk a kérdést az olasz ízlésre, mely általában megtalálja a helyes arányt a történelmi és a modern között.

  Szerinte az új New York összhatása is harmonikus lesz, megteremtődik valamiféle szokatlan egyensúly a XIX. századi díszítés és a XXI. századi bútorok között. Tehát, várjuk ki a végét, amikor majd minden összeáll. Hogy ez mikor is lesz? A hivatalos válasz: hamarosan.

  Addig is érdemes arra sétálni, bepillantani. Eltöprengeni.

  Forrás: NOL

  Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2009-03-14 01:42 | Judith
  Kedves Patriotak!
  Kit is erdekel a magyar hazaban a magyar ember velemenye?Ugyan, ki kerdez meb bennunket, magyarokat!?
  Minek, micsoda szegyen a magyar allamon!Meg egy kavehazat sem tudnak magyar tulajdonban tartani!
  Se repter, se legitarsasag, semmi, de semmi!
  Mi a fenenek nem valtoztatunk mar mas orszagnevet, akkor nem kellene ennyire szegyellni magunkat a vilag elott!

  Bortzalmas, hatalmas, szegyenteljes bukast kivanok a businesshez, mivel tevedes az, hogy a kulfoldiek fognak odamenni!Az nem igaz! A kulfoldi ember sem lopja a penzt, nem fog Magyarorszagon olasz kavehazat keresni, s foleg, nem pocsekolja a penzet!
  2008-03-17 03:28 | PATIKUS LALA
  SZEGYEN ES GYALAZAT ! VISSZA A FEM BUTOROKAT AHONNAN JOTT,NA ES A TUKROKET PEDIG EGY FODRASZ UZLETBEN TENNI !!
  IGAZ,EGY KIS "PATINA" JAVITASRA LETT VOLNA SZUKSEG DE NEM EGY TRADICIOT RONTO MODERN "DIGO" BUTOROK STB. CSERELESERE
  TALAN VISZONTLATAST MONDHATUNK JO KIS RANDEVUZO HEJUNKNEK HOL SOK-SOK $ ES FRT.KOLTOTTUNK!!! AZ OSSZES KULFOLDI,BELFOLDI ISMEROSEIM,BARATAIM EGYETT ERTENEK VELEM.
  EN MINT HOTEL,VENDEGLATOS SZAKAMBER KI VILAGOT LATOTT,NEMKIVANOK SOK SZERENCSET SOT BUKAST AZ UJ OTLETEITEKHEZ.
  2008-03-17 03:25 | PATIKUS LALA
  MIT TUD AZ A SZERENCSETLEN MAGYAR NEP?HOL TUDJAK MEGENGEDNI A MAJDNEM MINDENNAPOS KAVEZOK,ETTERMEK LATOGATASAT,LEHET EGY GYORS BUFFET HEBE HOBA?HISZ EPPEN,HOGY A FEJUK A "VIZFELETT" ES LELEGEZNI TUDNAK,NEMPEDIG GUNDEL,NEW YORK, STB. LATOGASANAK.MI KULFOLDI ALLAMPLGAROKBOL ELNEK EZEK A"DRAGA " HELYEK!!!! HALLGASATOK AKIK BENNETEKET PATRONALNAK!!!
  2007-03-08 07:50 | Zita
  Egy regi oreg es hires kavehaznak a stilusat mindenfele kepen MUSZAJ lenne meg tartani ! Meg akor is HA sokan modernet akarnak. Viszont az olasz butorok amik mar meg erkeztek, azokat mashol lehetne majd alkalmazni ! Valahol epul mindig egy uj kavehaz ! DE ezt KEREM NEM LECSESZNI a haztol mert BORZALAMAS lenne ! En be fogok nezni, es HA nem a regi stilusu lesz ? KI is megyek es NEM fogok tobet menni adig mig meg nem valtozik ugy ahogy kell legyen ! DE EZ NEM CSAK en, a csaladtagjaim, kollegak, baratok, szomszedok, hat NEM SEMI ha a szamot nezuk hogy hanyan vagyunk !
  2006-06-20 11:22 | oreghalasz
  Kimondottan jó ötlet, hogy a tükrös felületű bútorokra nézve látszanak a menyezeti freskók.
  2006-06-08 08:33 | Dávid
  Borzasztó, hogy ezek a magyarok mindig, mindent elrontanak! Ha a palota magyar kézben maradt volna, most nem kellene fintorognunk!..... S mivel EURÓPA legszebb kávéházáról van szó, a műemlékvédelemnek meg kellene szabnia mindenféle külső és belső kialakítási feltételt.........Remélem lesz eredménye!
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci