Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Barista Bajnokságok // Az espresso minőség napjainkban...
Az espresso minőség napjainkban...
2008. Június 25., Szerda
Az utóbbi években a barista világbajnokságokon az espresso minőség egyre nagyobb szerephez jut a baristák teljesítményének értékelésében. Míg 2003-ban még csak 128 pont járt (a maximális 984-ből) a tökéletes espresso élményért, addig 2007-ben már 252 (a maximális 1012-ből).


Néhány év alatt kétszer olyan fontos lett maga az espresso ízharmónia és prezentálás, mára az összes elérhető pont majd egynegyede ezen a tényezőn múlik.

Ha ehhez még hozzászámítjuk, hogy a szakszerű espresso készítés még ugyanennyi pontot hozhat a versenyzőnek, akkor könnyű kiszámolni, hogy az espresso minősége összességében a barista értékének 50%-át adja a versenyeken. A pontok másik felét hozhatják szép cappuccinók, az izgalmas különlegességek, a barista kreativitása, és kommunikációs-készsége.

Éppen úgy, ahogy a mindennapokban. A vendégek először kipróbálják azt a terméket, ami viszonylag olcsó, minden vendéglátóüzletben "kötelező választékelem", ugyanakkor egyértelműen mutatja, hogy figyelnek-e a minőségre: az espressót!

A tisztántartás elhanyagolásakor előbb tűnik el a frissesség és az aromák az espressóból, mint a higiéné a mellékhelyiségekből. Ha a barista nem tud semmit a kávéjáról, nem ért az őrlőállításhoz és a technológiához, képtelen fenntartani a kávé sztenderd minőségét nap mint nap. A kávékészítő munkája egyértelműen árulkodik a szakértelemről vagy annak hiányáról, az elkészülő espresso ízvilága, minősége pedig a tulajdonos koncepciójáról, igényességéről.


  • Jelen cikkünket a Café & Bar 1. évfolyamának 7. számában találja.

    Kapcsolódó linkek:
  • Barista Bajnokságok
  • Vendéglátás Online
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci