Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Barista Bajnokságok // V. Magyar Barista Bajnokság végeredménye
V. Magyar Barista Bajnokság végeredménye
2008. Október 15., Szerda
Klikkeljen a képre!
 / V. Magyar Barista Bajnokság végeredménye
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barista Bajnokság, melynek ezúttal is a legnagyobb hazai vendéglátótechnikai szakkiállítás, a HOVENTA adott otthont.

A verseny rendkívül szorosnak mutatkozott, de az eredmények végül a következőképpen zárultak.

 • 1. Molnár Attila
 • 2. Bóka Csaba(Goppion)
 • 3. Szőnyi Éva(Semiramis)

  Gratulálunk a versenyzőknek sikeres eredményükért!


  *A versenyről részletesebben következő cikkünkben tudósítunk.

  Kapcsolódó linkek:
 • V. Magyar Barista Bajnokság képei
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2009-03-24 14:40 | Sofi
  Kedves Máté és Attila!
  Már van két közös pont!
  A "közösség teremtő erő"- be vetett hit és a kv!:-)
  Egyenlőre ennek örülök, később remélem ez is több lehet!
  Üdv
  2009-03-07 10:02 | Molnár Attila
  Jó reggelt kedves mindenki,

  Ma reggel olvastam végéig ezt a fórumot és van benne sok olyan dolog, ami szerintem egy kicsit helytelenül van kezelve. Versenyszervezés és versenyzés, tág a téma és velős, de a lényegét, amit mögötte láttok, azt most ki szeretném fejteni röviden.

  Versenyszervezés az nem egy egyszerű feladat, ezt Tóth Sanyi egy lenti írásban alá is támasztotta. Kell hozzá pénz, meg energia és idő, és megint pénz.

  Én minden esetre szeretném, megköszöni minden kollégának, aki a verseny szervezésében részt vállalt többek között Koncz Márknak, aki a végig a versenyzők mögött volt és segített mindenkit a tanácsaival vagy csupán egy jó szóval, hogy: hajrá!
  Köszönöm továbbá a szervezőknek Sóti Róbertnek, Hajcsunk Tibornak, akiknek köszönhetően idén egy igen magas szinvonalú zsűri felhozatalban volt részünk.

  Nem mondom hogy nem voltak nehézségek, de mutasson nekem valaki egy olyan versenyt ahol ne lett, volna valami probléma. Minden probléma azért van, hogy tanuljunk belőle, és legközelebb lehet majd jobban előkészíteni a dolgokat. De addig is mindenki tanulhat belőle, és jövőre hozzátehet egy picit Ő is, hogy szebb és jobb lehessen.

  Jó volt olvasni Máté írását ahol egy apró pici ám de fényes lényeget idéznék "közösség teremtő erő" ha valami, akkor ez fontos. Ne a másikat okold, ne a gépet, ne a zenét, ne a zsűrit, ha valami nem sikerül. Tegyél meg mindent, hogy te jól érezhesd magad abban amit csinálsz és próbálj meg ebből minél többet átadni másoknak.

  Személy szerint szeretnék gratulálni minden egyes versenyzőnek, akik részt vett az ide bajnokságon, és külön biztatni szeretnék mindenkit, arra hogy jövőre nevezzen be, versenyezzen és érezze jól magát, mert erről szól ez a szakma és erről is a versenyzés.

  Nem szerettem volna nagyon kifejtős lenni, csak egyszerűen ez a véleményem így a reggeli kávém előtt, most pedig zárom soraim, mert már nagyon kell az a kávé…

  Üdv, Attila
  2009-03-05 13:25 | Nezvál Máté
  Kedves Sofi!

  Ha követted a régebbi bajnokságokat akkor valószínűleg emlékszel hogy nekem is volt egy két "apró" nehézségem technológiai oldalról egyszer kétszer. Emlékszem igencsak zavart akkor a dolog, de most már csak nevetek rajta. ha jobb versenyző lettem volna lehet hogy ki se billent ez az egy-két kis apróság. De ma már csak mulattat a dolog, és utána nekifutva még egyszer jobb is lett az eredmény, pedig volt ott is hiba bőven.

  Szerintem hibák mindenhol vannak/lesznek még a WBC-n is (láttunk arra is elég példát), de ha csak a WBC-t nézzük, kihagyva az egész csilli villi pénz által befolyásolt körítést, van egy remek oldala az egész versenyzésnek: ez pedig a közösségteremtő erő. Öröm nézni ahogy azok akik egymás ellenfelei elvileg, úgy segítenek a másiknak mintha legalábbis egy csapatban lennének. Igaz a legutóbbin sajnos nem lehettem ott, de addig minden egyes bajnokságon láttam erre példát.

  És valahol ezt tartom fontosabbnak egy verseny tekintetében. A verseny maga az idegek harca: vajon minden körülmények között tudod-e hozni a begyakorolt 15 percedet másodpercre pontosan vagy elég hogy hozzád szóljanak váratlanul és máris borul minden? Persze majdnem mindenki nyerni megy, értem én, de személy szerint én már nem bánom hogy egyszer se sikerült nyernem. Cserébe segíthettem másoknak, és mások segítettek nekem kicsit fejleszteni a szakmát. Mondd hogy őrült vagyok de nekem ennyi már bőven megérte :)

  Persze, nem jó ha rajtunk kívül álló okok miatt nem tudjuk adni amit tudunk. De akkor már igazán mélységeibe is bele lehetne menni hogy ugyan mi kellene még ahhoz hogy egyenlő feltételekkel rúgjon mindenki labdába, csak lehet hogy még elkeserítőbb lenne a szitu ami előtt állnának a verseny szervezői.

  Volt egy koma a WBC-n bár a neve most nem ugrik be. Még csak a döntő közelében se volt, viszont köszöntötte a kisfiát tortával a műsoridő alatt, és igencsak egyedi műsort rakott össze. Na őt például irigylem. Gyanítom hogy neki még csak áram se kellett volna meg kávé ahhoz hogy jól érezze magát :)

  Na jó befejeztem megyek vissza melózni :)
  2009-03-03 16:00 | Sofi
  Kedves Sanyi!

  Leveledben sok olyan gondolat van,amivel egyetérek. De egy megbecsült mentorom szerint a dícséretet hátunk mögé hajítani, kritikából tanulni!Janika váleményével is sokmindenben egyetértek. A verseny pontozása szerintem is fontos,annak persze, aki mindig tökéleteset alkot, lehet, hogy nem.Gondolj bele, hiszen az összes tanulmányi rendszer a hibák felismerésére elemzésére és javítására épül!Bár fennkölt dolognak tartom a kézfeltétel utáni önbírálatot, szerencsére nem csak maguk ítéljük meg a produktumot!Okulni sohasem késő!Lesz még verseny és megmérettetés,amin az ember egyre jobb szeretne lenni és fontosnak tartom, hogy aszakma elismert nevei sztenderdek alapján értékeljenek. Én is szívemből gratulálok minden indulónak,nagy odaadás és alázat kell a felkészüléshez!
  A szervezés anyagi feltételei viszont úgy gondolom, nem tartoznak a versenyzőkre!Vagy ha igen úgy lenne korrekt, hogy előre értesítenek mindenkit, lehet te leszel az egyik balszerencsés, akinél nincs áram, csúszik a program stb!Rengeteg anyagi áldozattal is jár egy program elészülte, nem beszélve az energiáról. Biztos vagyok benne, hogy a szervezők részéről is, nem csak a versenyzők részéről! De értsétek meg, nem bukhat el senki rossz feltételek miatt!Tudom azért más kategória, de ha az olimpián azt mondanák, bocs de nem volt elég pénzünk erre a céfotóra, partjelzőre,indítópisztolyra...
  Nem hiszem én sem, hogy a saját csalódottságom lenne a megfelelő példaérték!Adjatok ötleteket és javítsunk a helyzeten!(sajnos az bebizonyosodni látszik, hogy a nagynevű cégek szponzorációja nem megoldás)
  Végül örülök, hogy egyre többen ismerik a szót:barista....
  2009-02-11 21:10 | Tóth Sándor
  Kedves mindenki!
  Engedjétek meg, hogy mint a 2008. bajnokság egyik résztvevője néhány gondolatot megosszak veletek.
  Kedves Sofi! A bajnokság szervezettsége valóban hagyott kívánnivalót maga után, mégis megpróbálok a szervezők védelmére kelni, teszem ezt azon oknál fogva, mert a KÉK Fesztivál Barista bajnokságának szervezőjeként volt szerencsém a másik oldalt is látni. Na nem felmenteni kívánom Róbertet és Tibort, de lássuk be, forrás nélkül, munka mellett összerakni egy nemzeti bajnokságot nem egyszerű feladat. És túl egyszerű lenne az egyén teljesítményét más tényezőkkel magyarázni.
  Kedves Janika! A feltételek minden résztvevő számára azonosak voltak. És a legfontosabb véleményem szerint nem az, hogy mit mutat a pontozó lap. Én minden pillanatában éreztem, hogy az történik-e, amivel készültem? Ha a verseny után derítem ki, hogy mik a hibáim, már rég késő. Egy programot addíg kell gyakorolni, míg azt nem érzed, hogy TE EZT AKAROD MEGMUTATNI! A kéz felemelésénél már érezned kell, hogy elégedett vagy-e, vagy sem? Ha nem, hát készülj többet a következőre! És arra kérlek, gratulálj minden indulónak, ne csak az élen végzőknek. Neked tudnod kell, hogy ez nagy munka, hogy sok idő, pénz energia és lemondás van mögötte. Én gratulálok neked a 2007.-es részvételedhez és arra bíztatlak, hogy ne add fel, és készülj 2009.-re. A környező országokról: Sóti Robival, Perna Andorral, Járfás Mikivel volt szerencsém Prágában belenézni a Cseh Nemzeti Bajnokságba, sőt Robi pontozóként is részt vett. Az indulók száma valóban több volt. De minek? Lehet, hogy komoly indulatokat ébresztek, de ma barista, aki annak gondolja magát. Az ego nem ismer határokat. A Cseh bajnokságban induló baristáktól kérem szépen nem volt mit tanulni. A versenyzők 20 különböző típusú és állapotú használt gépből választhattak, hogy ki melyiken szeretne versenyezni. Talán egy induló sem volt aki időn belül végzett, míg nálunk általam szakmailag elismert, bár kollektivitásában néha érthetetlen Molnár Attila 14 percen belül alkotott egy nemzetközi mércével is kitűnő programot. A hatodikként döntőbe jutott Cseh "fiú" kreatív itala 1 dl. méz, egy espresso és némi fahéj volt.
  Hogy mi a megoldás? Csak véleményem van, nem elfogult megrendíthetetlen véleményem. Félre kellene tenni a féltékenységet, a büszkeséget és elő kellene venni az ALÁZATOT, amitől csodává válik az espresso. Építő kritikát és elképzeléseket megfogalmazni azok felé, akik tesznek valamit a barista szakma hazai fejlődéséért, de csak akkor, ha hajlandóak vagytok Ti is tenni érte. Különben soraitok, csak jó ízű, hétköznapjainkat idéző "nem úgy kell azt", súlytalan és értéktelen időpocsékolás.
  Tanulni!!!!! Véleményt cserélni!!!!!
  Hát kedves Mindenki!
  Bocsássátok meg, ha túl mélyre nyúltam, de beleolvasva az előző bejegyzésekbe ezek a gondolatok ébredtek. Ha bárkit megbántottam, már MOST MEGKÖVETEM!
  Barista Üdvözlettel! Tóth Sándor
  2009-02-07 20:18 | Janika
  Eszti!
  Részt vettem a 2007-es bajnokságon és minden tiszteletem a szervezőknek, akik a semmiből teremtik meg évről -évre ezt az eseményt. A műszaki problémák nem fognak csökkenni amíg nem lesz több pénz a versenyre, a versenyzők létszáma nem fog nőni, míg nem lesz nagyobb presztízse a barista szakmának. a IV. Barista Bajnoksággal nekem más bajom volt.
  1. A mezőny vége felé kerültem sorra, megkezdtem a prezentációmat, bemutatkozás, bekínálás stb... Aztán legszívesebben abba is hagytam volna, mert az espresso utáni cappuccinonál kapott észbe a zsűri hogy itten kérem szépen most verseny van, vagy micsoda. Eladdig ugyanis az előttem szereplő (nagyobb kávés cég színeiben induló) versenyző teljesítményét vitatták meg.
  2. 2006 -ban a verseny idejébe beleszámított az asztal terítése felrendezése, így 2007-re egy szerény, gyorsan "feldobható" szervizzel készültem. A versenyt megelőző napon megtartott tájékoztatón megdöbbenve hallottam, hogy a terítés időn kívül történik. Természetesen egy éjszaka alatt nem állt módomban az eszközökön változtatni. A két szervezetten induló csapat tagjai (a mezőny kétharmada) viszont tisztában volt ezzel a változtatással. A többieknek nem kellett volna szólni?
  3. A verseny végén a nagyszámú indulótól (érthetően) elcsigázott zsűri elvonult, telt az idő, eredményhirdetés, első hat név szerint (ez rendjén van), aztán huss, vége. Én viszont szerettem volna hozzájutni a bírálati lapomhoz (amit a szabályzat egyébként lehetővé tesz) átnézni, mit hol hibáztam, hiszen ez egy fontos kontroll lehetne a jövőbeni fejlődésben. Ehhez képest még a pontszámaimat sem tudtam kideríteni, hogy összehasonlítsam az előző évivel. Ezek után a 2008-as versenyt kihagytam.
  Röviden ennyi. Mindezek mellett még egyszer tisztelet a szervezőknek (ha a Hoventa nem vállalná fel, még helyszín sem igen akadna), gratulálok az élen végzőknek.
  Végezetül: a környező országokban (Csehország, Szlovákia, Románia stb) a magyar létszám többszöröse indul a nemzeti bajnokságokon, több selejtezőt tartva, a nevezők nagy száma miatt. Nem tudom mi a megoldás, de biztos nem az, hogy az a maroknyi ember tegyen még többet akik eddig sem sajnáltak pénzt és fáradságot.
  2009-01-30 16:18 | Ákos
  Én is láttam hogy nem ok a szervezés, de visszont az idei zsüri felhozatal igen szép volt. Ritkán láttni ebbe az országba egyszere egy helyen ennyi nemzetközi kávés szakembert mint: Luigi Luppi, Roberto Trevizzani, Sherwood házaspár, Flavio Urizzi, Stepanka és még a többiek...Ez legyen legalább egy jó pont a mustra táblán :)
  Techikai fentakadás visszont az volt :(

  Ákesz
  2009-01-27 14:36 | sofi
  Tudjátok én a tavalyi versenyen vettem részt és olyan technikai zűrök voltak,hogy idén már megnézni sem voltam hajlandó!!A versenyzők többsége nagyon felkészült,nem ártana a rendezőknek is felzárkózni!!
  Amatőr banda!Sajnálom aki pórul járt ismét emiatt!
  2009-01-07 09:40 | Sajt
  köszi a cikk?
  2008-11-10 19:31 | Sasi
  Hol a cikk?
  2008-11-07 09:29 | Krisz
  Hello mindenki!

  A képekel kapcsolatban én tettem fel linket aminből lehet csemegézni, de a cikkel kapcsolatban nem tudok segiteni sajna :(
  K
  2008-11-06 22:39 | Tetra
  Update a cikk vagy nem update, ez it a kérdés...
  2008-11-05 18:52 | Márta
  Kedves Kávéházak.hu!

  Van már valami fejlemény a cikkel kapcsolatban?
  Mikora várható? Én nagyon várom már ezt a cikket és szerintem sokan mások is!

  Üdv, Márta
  2008-11-05 09:05 | Eszti
  A szervezési és a lebonyolítási problémáktól eltekintve, jó kis verseny volt! Ami nekem furcsa volt, hogy nem volt annyi versenyző, mint tavaly. Tavaly azt hiszem 16-an voltak idén azért kevesebben. Ez szerintetek minek köszönhető?

  Eszti
  2008-11-04 21:04 | Áron
  Szerintem sem volt minden rendbem, ez föleg az eső versenyzönél lehetett látni hogy nagy a káosz. Szegény srác azt se tudta hogy megy-e az idö vagy sem, rádásul mindenféle nem oda illő dolgot kérdeztek tőle a verseny ideje alatt ami láthatóan zavarta. Ezt a srácot láttam a KÉK fesztválon és nagyon ügyes volt, azt hisszem meg is nyerte. Szerintem ez is azt mutaja hogy mennyi minden mulik a szervezésen, pl: jó szereplés!
  Csatlakozom s.b. véleményéhez!
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci