Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé minősítések // Ökokávé- Organic Farming
Ökokávé- Organic Farming
A kávé minősítése III.
2009. Február 28., Szombat
Klikkeljen a képre!
 / Ökokávé- Organic Farming
Amit valószínűleg mindenki tud az ökológiai gazdálkodásban termesztett – elterjedten "bio"-nak nevezett – terményekről, hogy garantáltan vegyszermentes környezetből érkeznek a fogyasztóhoz. Ennél azért persze jóval többről van szó..

A mozgalom alapelve saját megfogalmazásuk szerint: "…az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, mely Önnek, a fogyasztónak friss, jóízű és autentikus élelmiszereket kíván nyújtani a természetes körfolyamatok tiszteletben tartásával."
Az öko gazdálkodásba – a növénytermesztés esetében – így beletartozik:
  • a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazásának tiltása,
  • a vegyipar által előállított anyagok helyett helyi források használata,
  • a helyi körülményekhez alkalmazkodott, ellenállóbb növényfajták kultiválása is.

    Még tágabb értelemben az ökogazdálkodás igazi környezettudatos tevékenység, a növénytermesztés szabályozásán és a tenyésztett állatok jólétén túl a természetes környezet védelme és az őshonos állatok óvása is beletartozik. A kávé esetében ez az esőerdők és a fészkelő madarak védelméhez is kapcsolódik, de erről későbbi számainkban még írunk.
    Az Európai Unióban forgalmazott termékekre már van egységes "euro-öko-logó", de mivel a fogyasztók hazájukban már jól ismerik a helyi nemzeti és privát logókat, ezek továbbra is feltüntethetők a termékeken. Az EU ökológiai logó használata jelenleg még nem kötelező, de várhatóan a közeljövőben azzá fog válni.

    A kávétermelő országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelő országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendően öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédő-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

    Csak három különlegesen izgalmas kávétermő területet emeljünk ki ebből a szempontból:

  • Jemen: a mezőgazdasági szintű kávétermesztés és a híres Jemeni Mocha őshazájában ma akkora a szegénység, hogy a legtöbb termelő nem tudja igénybe venni a modern technológiát. Igaz ugyan, hogy természetes kávét állítanak elő, de nem tudják kihasználni azt a fajtagazdagságot, ami a világon csak itt alakult ki a kezdeti nemesítések során.




  • Galápagos-szigetek: Az Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni szigetek a világon egyedülálló természeti kincseket rejtenek. A kormány ezért fokozott védelem alá helyezte a területet, a környezetvédelem miatt tilos mesterséges eredetű mezőgazdasági anyagok használata. A kávé termőterületét is maximálták, így csak néhány ezer zsák kávé hagyja el évente a szigetet. Ha tehát galápagosi kávéval találkozunk, győződjünk meg róla, hogy tényleg onnan származik-e!




  • Pápua Új-Guinea: Az itteni kávé sajátossága, hogy a termelők 80-90% bennszülött, a kávécserjék pedig az esőerdő mélyén, 1300-1800 méter magasságban megbúvó tisztásokon rejtőznek. A mini-ültetvények autóval (és gyalog is) szinte megközelíthetetlenek, a termelőkhöz így nem könnyen jut el a modern technológia vagy a műtrágya. A termést általában a kistermelőktől felvásárolva, összeöntve, de minőség szerint csoportosítva árulják.

    Bár a "titkos biokávék" szinte minden, komoly kávétermeléssel bíró országban megtalálhatóak, a logózott, hivatalosan ellenőrzött és elismert öko kávé ma még legtöbbször a közép-amerikai országokból érkező csúcsminőségű (és ennek megfelelő áru) termék.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság februári számában található.

    Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • Kávéminősítések a világban
  • Fair Trade
  • Rainforest Alliance
  • UTZ
  • Bird Friendly
  • Espresso Italiano
  • Cup of Excellence



  • Kapcsolódó linkek:
  • ÖKO kávé a Barista Szaküzletben
  • Öko gazdálkodás
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci