Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Barista Bajnokságok // Részletek a világbajnokságról
Részletek a világbajnokságról
www.worldbaristachampionship.com
2009. Március 30., Hétfő
Már csak pár hét és újra itt a 10. Barista VB! Aki még nem tudná, az idei évben a szokásos kora nyári időpontot kicsit előbbre hozták: április 16-19 között kerül megrendezésre a verseny. A helyszín pedig az Egyesült Államok, a keleti parti Georgia állam fővárosa, Atlanta.

A közvetítés
Az indulók 16-tól három napon át, három körben mutatják be versenygyakorlatukat, prezentálják kávéikat. A harmadik nap estéjén (helyi idő szerint 17.30-kor) kihirdetik a hat döntőbe került versenyző nevét. A döntőre 19-én, vasárnap 12-14 óra között kerül sor. A díjátadás 15 órától lesz megtekinthető. Szerencsére ez nem csak azokra vonatkozik, akik a helyszínen izgulják végig a versenyt! A világbajnokság hivatalos honlapjáról idén is elérhető lesz a verseny első napjától az élő közvetítés. A döntő közvetítése nálunk az esti főműsor-időbe esik.

Szabályváltozások
Az alapvető feladat – 4 espresso, 4 cappuccino és 4 saját kreációjú különleges kávé elkészítése és szervírozása 15 perc alatt – nem változott, de sok kisebb és nagyobb változtatást vezettek be ebben az évben.
Az új pontozási szisztéma szerint az érzékszervi bíró maximum 179 pontot adhat egy-egy versenyzőnek. Az eddigi évekhez képest fő különbségként kiemelendő, hogy ebben a rendszerben sokkal kisebb szerep jut a technikai bírók által adott pontszámoknak. Korábban az ő pontszámaikat átlagolták, majd hozzáadták minden érzékszervi bíró pontszámához. A két technikai bíró így valójában "négy embernyi" pontot adott. Az új rendszerben pontjaikat (maximum 77) a főbíró egyszerűen hozzáadja az érzékszervi pontokhoz, nincs duplázás. A technikai pontszámok súlya így 35-ről 18%ra esik vissza, az érzékszervi pontok súlya viszont 65-ről 82%-ra nő az összesített eredményben!
A maximálisan elérhető pontok száma 870 (4x179 + 2x77).

További fontos változások:
  • az egy csoportba tartozó négy italt (pl.: 4 espresso) nem kell egyszerre felszolgálni, az elkészült kávéital(oka)t rögtön a zsűri asztalához lehet vinni
  • a technikai zsűri nem vizsgálja-értékeli az espresso alapokat (pl.:cappuccino öntés előtt)
  • a technikai zsűri már nem az "őrlő hozzáértést" pontozza (hisz erről valójában nem tud megbizonyosodni), hanem a munkaterület-menedzsmentet
  • az egy csoportba tartozó 2-2 espresso alap kifolyási ideje között max. 3 mp. különbség lehet
  • nem kötelező elem a cukor szervírozáskor
  • az érzékszervi értékelésben az espresso, a cappuccino és különleges ital ízharmóniája jóval hangsúlyosabban kerül értékelésre mint az előző évek világbajnokságain
  • nagyobb hangsúly az egyes érzékszervi bírók összbenyomásán, azaz mennyire volt magával ragadó és informatív a versenyző prezentációja.

    Technológia
    Alapvető változás, hogy az eddig megszokott La Marzocco helyett az új gépszponzor, a Nuova Simonelli által gyártott Aurelia gépek lesznek beállítva a munkaterületeken. Mivel ez egy hagyományos hőcserélős rendszerű gép, nem tesz lehetővé olyan lineáris, állandó és pontos beállítást, mint a La Marzocco. Az eddig megszokott 9 bar és 93.5 °C (200F) helyett 8.5-9.5 bar és 90.5-96°C (195-205F) a gépek installálási paraméterei.
    A pumpanyomást és csaptelep-hőfokot érdemes mindig az adott keverékhez igazítani, hogy a legjobb minőséget "hozzuk ki belőle". A barista VB-n megfordul a helyzet, a gép technológiai paraméterei adottak, így a versenyzőknek ennek megfelelő kávékeverékeket érdemes a versenyre vinni.
    A hagyományos eszpresszó gépek sajátos technológiai ingadozása sokak szerint árthat a versenynek, mások szerint azonban kerekebb és lágyabb ízű kávékat lehet majd készíteni az enyhén ingadozó, visszacsökkenő hőfok és nyomás miatt. Mindenesetre okozhat meglepetéseket azok számára, akik a La Marzoccóhoz alakították ki a keveréket.
    A versenyző használhatja a szervezők által felajánlott (Mahlkönig K30/K30Twin) őrlőt, de viheti a sajátját is. Egyre elterjedtebb, hogy több keverékkel indulnak a baristák, így valószínűleg sok dupla babkávétartályos gépet fogunk látni. A folyamatos őrlők valószínűleg kiszorítják az adagolórekeszes társaikat, mert versenykörülmények között jobban használhatók.

    Magyarország képviseletében Molnár Attila indul, aki múlt évben majdnem bekerült a legjobbak közé, szurkoljunk mindannyian Neki, hogy idén a 19-ei hatos döntőben is láthassuk!
    www.worldbaristachampionship.com

    Kapcsolódó linkek:
  • Elindult a X. Barista Világbajnokság
  • Barista Világbajnokság 2008
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-10-29 09:27 | biNXsYfc
    Good day. Fantastically cool site!! Guy .. Superb .. Wonderful .. I will bookmark your blog and asmuse the feeds additionally I’m pleased to locate a lot of helpful data acceptably at this time in the article. Express gratitude you for sharing..
    2015-10-27 12:44 | JD2ugmOMa
    Really amazed! Everything is quite, fatcasnitally obvious, amicable is truly a description of the problem. It offers the information. I beloved to know you that I associated with your locate with a dofollow back family accordingly visitors may extend to distinguish your situate. It is actually every vastly a pristine comer to me and this article rightly opened my delicate eyes, and I reckon that since I favor evaluation your blog, others will exceedingly. You can get back the link to your web site here:
    2015-10-26 04:36 | 98chfl6RwJ
    Whate2€â"˘s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve dieorvecsd It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist different customers like its aided me. Good job.
    2009-04-27 10:56 | Peti
    Hatalmas Gratula Atesz!
    P.
    2009-04-24 11:54 | Kereszty István
    Nagyon nagy garatulációm kedves Attila!
    Köszönöm ezt a nagyszerű élményt!
    2009-04-22 16:37 | Molnár Attila
    Sziasztok!

    Mindenkinek köszönöm, aki írt és biztatott, illetve annak is, aki nézet és szorított értünk!
    Köszi srácok hogy velem voltatok!

    Baráti üdvözlettel, Attila
    2009-04-19 19:28 | Zééé Ügynök
    Respect Attikám!!
    Mindent bele!!!Szorítunk érted
    2009-04-12 20:34 | Várkonyi Csé
    Hajrá Atti!
    Ügyesen tesokám, csak ahogy szoktad, akor nem lessz gond!
    Csé és a haverok!
    2009-04-10 18:06 | Kávészaki
    Sok sikert Attila, mi itthon egy páran szoritunk neked!
    Üdv, Kávészaki Tomi!
    2009-04-07 06:56 | resso
    homokot vigyél! :)
    2009-04-06 14:40 | T. Nagy
    Egy kalap...kivánok a mi versenyzőnknek!
    2009-04-02 18:56 | Péter
    Hali!
    Mikor lessz a mi versenyzőnk programja?
    Ha valaki tudja írja meg, köszike!
    P
    2009-03-31 10:43 | Árvai
    Mindent bele Atikám!
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci