Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézóláncok // Costa Coffee
Costa Coffee
Kávézóláncok
2009. Március 30., Hétfő
Klikkeljen a képre!
 / Costa Coffee
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.

Costa Coffee: a legújabb kávézólánc Magyarországon, néhány hónapja indította első üzletét. Története azonban a hetvenes évek Londonjába vezet vissza bennünket…

A történet
1971 – Az olasz Costa fivérek elindítják kereskedelmi vállalatukat Londonban.
1978 – Megnyitják az első Costa kávés üzletet.
1988 – A kávépörkölő üzemet áthelyezik az Old Paradise Street-re, ahol a mai napig is működik.
1995 – A Whitbread vendéglátóipari cég megveszi a Costa-t.
2001 – Egymillió fontos befektetéssel jelentős kapacitás és minőségnövelést érnek a kávépörkölőben.
2005 – A Costa megnyitja a 400-adik angliai üzletét Cambridge-ben.
2006 – A Costa megnyitja a 100-adik tengerentúli üzletét Dubai-ban.
2007 – A Costa megnyitja a 600-adik angliai üzletét Wimbledonban.
2008 – Angliában – az üzletek számának szempontjából nézve – a Costa a vezető kávézólánc.
2009 – Gennaro Pelliccia, a cég keverék-kialakításért és pörkölésért felelős szakemberének nyelvét és ízlelőbimbóit 10 millió fontra biztosítják a Lloyd’s- nál

Keverék
A Costa üzleteibe betérő vendégek a világ bármely pontján ugyanazzal a klasszikus olasz kávékeverékkel találkoznak, melynek neve: Mocha Italia. A keverék 6 arabica és egy robuszta fajtát tartalmaz. A fajták kiválasztásánál törekszenek rá, hogy minél nagyobb százalékban a Rainforest Alliance által igazolt farmokról érkezzen. 2008 októberétől a keverék legalább 30%-ban ilyen ültetvényekről származik. A tervek szerint ezt az arányt a következőkben tovább növelik.

Pörkölés
A pörkölés ma is az 1988-ban elindított – és azóta jócskán bővített és fejlesztett – üzemben, London Lamberth kerületében zajlik. A pörkölés ipari szempontból kicsinek számító, 300 kg-os tételekben zajlik, klasszikus forgó dobos gépekben. Ez a manufakturális jelleg biztosítja a kiemelkedő minőséget. A pörkölés során a hőfokot 200-240°C között változtatva, 18-22 perc alatt, lassan pörkölik a babkávét. A szemek így nem égnek meg, inkább közép, mint sötétbarna árnyalatot kapnak, az olajkiválás viszont teljes.
A kávé csomagolása a vendéglátásban elterjedt egyirányú biztonsági szeleppel ellátott zacskókba történik. A szelep kiengedi a kávéból távozni kívánkozó széndioxidot, de nem engedi be a levegőt. A megszokott 1 kg-os kiszerelés mellett a Costa kávézókban elterjedt az 5kg egységcsomag is! Ennek oka a nagy kávéfogyás: a jól menő üzletekben ennyi kávé is elfogy egy nap alatt. A kávét folyamatosan pörkölik és szállítják Angliából a világ minden pontjára. Még ebben a biztonságos csomagolásban sem hagyják sokáig várni a kávét.

A sztenderd A sztenderd
A Costa üzletekben a Mocha Italia készítési sztenderdje a következő:
 • 7 gr kávéőrleményből
 • 30 ml kávéital készül (krém nélkül mérve, a kávékrém még minimum 3 mm vastagságú),
 • 20 másodperces lefolyási idő alatt.
 • A kávékészítés technológiája
  A kávézókban kúpos őrlőtárcsás Mazzer őrlők és két illetve három csaptelepes, kifejezetten a Costa igényei szerint kialakított CMA kávégépek állnak a pultban. A gép pumpanyomása a keverék tulajdonságainak, igényeinek megfelelően 9-10 bar közé van beállítva, minimális előáztatásra programozva. A baristák természetesen minden kávékészítéskor tömörítik az őrleményt.


  Csak két adagos szűrővel ellátott, két-kifolyócsőrös szűrőtartót használnak, így kiküszöbölik az egy adagos szűrő okozta minőségingadozást. Ha a vendég csak egy adagot kért, akkor is 14gr őrleményt adagolnak. A másik espressót, ha 15 másodpercen belül nem tudják felhasználni, az aromaveszteség miatt kiöntik. A fenti sztenderdet naponta háromszor ellenőrzik az őrlőkön, és szükség szerint utánállítják azokat.

  A baristák

  A cégnél dolgozó kávékészítők először csapattagként kerülnek a kávés üzletbe. Figyelik a működést, segítik a baristák munkáját, pakolnak, feltöltik a pultot, lerámolják a szennyes edényeket. Közben részt vesznek a Costa belső kávés képzésén, amit hazánkban Molnár Attila barista bajnok vezet. Csak miután ezt elvégezték, kezdhetik el a barista munkát, de pontos feladatukat a barista maestro (a legtapasztaltabb barista, aki egyben pultfőnök is) határozza meg. A vezető baristák később előléphetnek üzletvezető helyettessé, majd üzletvezetővé. Az üzletvezetők az újonnan nyíló helyekre kerülnek át vezetővé.

  A kávéválaszték
  A Costa tartja magát a klasszikus olasz kávéválasztékhoz, ugyanakkor megtalálható néhány igazi "óriás" űrtartalmú kávé is. A választék főbb csoportjai:
 • solo és doppio
  Egy ill. két adag espresso önmagában, macchiato vagy con panna változatokban.
 • americano, cappuccino, mocha
  Három méretben rendelhetőek:
  primo (12 uncia = 360 ml), medio (16 uncia = 480 ml), vagy massimo (20 uncia = 600 ml).
  A primo két adag espressót tartalmaz, a medio hármat, a massimo pedig négyet!
 • latte, ízesített latte, ice latte
  Ugyanúgy három méretben, de itt a primo 1 adag espressót, a medio kettőt, a massimo pedig hármat tartalmaz és a habosított tej is kevésbé sűrű. Így érik el a lágyabb, "lattés" ízhatást.

  Választék, szolgáltatások Választék, szolgáltatások
  A szendvicsek Magyarországon készülnek és frissen tartó csomagolásban várják a belépő vendégeket. A sütemények frissességére nagyon gondosan ügyelnek. Nem csak napra, de órára pontosan határozzák meg szavatosságukat, ha addig nem fogy el, ki kell dobni. A vendég így sohasem találkozhat kicsit is megszáradt muffinokkal vagy browniekkal. A jégkásás italok Blendtec blenderekben, a vendég előtt frissen készülnek. Mindennap friss napilapok, magazinok és természetesen ingyenes wifi.
  A tejes italokhoz 3,5% zsírtartalmú friss tejet használnak, amit a rendelésnek megfelelően a vendég előtt habosítanak különböző űrtartalmú acél tejkiöntőkben. A barista minden esetben megkérdezi, hogy a tejhabos illetve tejszínhabos kávé tetejére szórhat-e a 80%-os kakaótartalmú csokoládéreszelékből. A csokoládéreszelék a cég logóját, a három kávébabot formázza. A tejes italokat a vendégek rendelhetik zsírmentes- vagy szójatejből is.
  A fenti kávékat a vendégek természetesen rendelhetik koffeinmentes változatban is, mely ugyanolyan minőségű, és ízvilágú mint a szabványos Mocha Italiából készült kávék. A koffeinmentes kávét podos (E.S.E) rendszerű, adagonként csomagolt kávépárnából készítik, így ugyanazt a frissességet tudják biztosítani, mint a koffeines kávéknál.
  Magyarországon még szokatlan, de rendelhetjük kávéinkat Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) kávéból, sőt a Costa ezért nem számít fel extra költséget. Ugyanúgy, mint a koffeinmentes kávék esetében, a Fairtrade kávéból készült italok is előre kimért E.S.E kávépárnák felhasználásával készülnek.
  A kávék elfogyaszthatóak helyben porceláncsészékből és üvegpohárból és természetesen elvihetőek papírpohárban is. A megkapott termékeket a vendégek maguk ízesíthetik a vendégtérbe kihelyezett kínáló-asztalokon cukorral, édesítővel,…

  Kapcsolódó linkek:
 • Tchibo
 • McCafé
 • California Coffee Company
 • Café Frei
 • Costa Coffee
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2017-08-16 11:36 | ecasutervecob
  http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/
  2017-08-16 11:36 | omemojevbas
  http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/
  2015-12-14 08:32 | waEdj7rqw
  polyxronos athensville!exeis digiiurmosei ena poly omorfo alla kai xrisimo blog, to opoio exei sinisferei sth zwh ths athinas (exei beltiwsei tha elega thn athinaikh zwh). auto den einai katholou ligo!exeis bebaia na beltiotheis akomh ki’allo, dioti eidika sthn arxh hsoun arketa narrow-minded, alla teleutaia nomizw anoigese se diaforetikes idees kai gnwmes. opote synexise etsi!prosopika de m’aresoun katholou auta ta ’poihtika’ posts sou, me tis photo klp. protimw ta teleiws praktika-enhmerwtika posts, me tis xilies miries xrisimes info pou episinapteis, alla kai pou grafeis toso wraia. eksallou auto diakrinei to blog sou: ta mikra xrisima post (mpiksame sthn anagh tou kathenos na epikoinwnisei ta eswpsyxa tou).wstoso auto to post mou arese! einai k ta genethlia sou! kai pali polyxronos kai dimiourgikos! h athina se exei anagh!
  2015-11-21 11:17 | Kahua
  Olvasom az elmarasztaló véleményeket, és nem lepődöm meg. Én ilyen kávézót ritkán engedhetek meg magamnak mostanában.
  Be kell látni, hogy a Costa is, - ahogy az összes nk-i lánc is - kénytelen a magyarországi környezetet tudomásul venni. Itt más a munkavállalók hozzáállása a vállalt feladatok teljesítéséhez, mint azon országokban, ahová a többség vágyik.
  A helyi közép,- és felső vezetés kénytelen szembesülni azzal, hogy a mókavállalókat nem lehet rávenni a minőségi munkára, amelyet egyébként a cégkultóra megkívánna, és amit Ny-Európában sikerrel képesek megvalósítani.
  Hiába próbálják a dolgozót motiválni, az elvárásokat meghallgatják, de két perc múlva lerázzák magukról, mint macska a vizet.
  Ehhez másik oldalról persze az is hozzátartozik, hogy a szolgátatás árak nagyjából egységesek Európaszerte, de a bérek a helyi kereslet/kínálatnak megfeleően alakulnak. A kapott bérből a dolgozók a minimális létszükségleteiket sem képesek fedezni, csak azok vállalnak itt munkát, akiknek nem kell lakásfenntartást, rezsit fizetni, csak élelmet kell tudni vásárolniuk, pl szülőnél laknak.
  A beruházási és múködési költségek relatíve sokkal alacsonyabbak itt a vállalkozás számára, és lássuk be a vevők nagyobbik részének igényszintje sokkal alacsonyabb pl. a londoni, osloi,... ügyfelekhez képest. Így néhnyan itt jelzik elégedtelenségüket a tapasztalt szinvonalról, mégis a többség tudomásul veszi a pesti Costa alkalmazottak bunkó viselkedését, a koszt, a kelet-európai rendetlenséget.
  .
  2014-05-04 01:42 | Oszoli Mara
  Én ugyan budapesti Costát nem látogattam meg, mert nem igazán engedhettem meg magamnak, azért láttam egy-két dolgot, meg most Skóciában dolgozom egy Costában.
  Azt elszeretném mondani, hogy MINDEN bolt egy cég által megadott standard alapján dolgozik, az alapján készítik az italokat a baristák, ezt egy tréning alatt tanulják meg.
  Tortakérdés (mert láttam egy ilyen kommentet): van egy megadott számú nap, ameddig eladhatjuk, és ez több nap, addig a hűtőben van, és a szélét tényleg valamennyire kiszárítja, bár mi még ilyen problémával nem találkoztam.
  A felháborodott táskás-kabátos vendég történetére annyit szeretnék mondani, hogyha megkéri őket, akkor segítenek kivinni az italt, tálcát abban az esetben adunk ha több dolgot rendel egy vendég, tehát egy ital esetében nem adunk tálcát.
  Összességében én nagyon szeretek costás lenni.
  2013-02-02 23:15 | shOrYGufzEj
  vjOXBV rddjxlpriqcm
  2013-01-31 08:27 | zRzzxZuHlxwEEg
  Szia Didf3,egy ke9re9s: ha van re1 mf3d, hadd lehessen jobb klekkil faj lapon megnyitattatni a linkeket vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor a link automatikusan megnyedlhatna faj ablakban?! csak mert edgy mikf6zben megne9zek egy linket/ke9pet, kf6zben elle9pek a blogodrf3l, amit esetleg me9g nem akarok?! bocsi, ha tfal bonyolult, csak gondoltam megke9rdem!!szia: Brigi
  2012-11-03 18:42 | Koni
  Eddig csak néhányszor jártam a Westend melletti Costában, ismerősöm egyik kedvenc törzshelye, így vele mindig itt találkoztunk egy időben. A benyomásaim már akkor is jók voltak, mondjuk nem voltam hasra esve a helytől. Tőle kaptam a tippet, hogy ha egyszer tanuláshoz keresnék helyet, üljek be ide.
  Tegnap, miután elegem lett az otthon ülésből, tévedtem be a Costába. Rögtön kedvesen fogadtak, segítettek a kiszolgálásban, szimpatikus volt, hogy a baristák összeszokott csapatnak tűntek, egymással is barátságosak voltak, viccelődtek, stb.
  Tanuláshoz tényleg remek hely a costa, mert tágas, van elég fény, nem úgy, mint a legtöbb kávézóban, ahol a hangulatot minimális világítással akarják megadni. A fotelek, kanapék kényelmesek, ami elég fontos, ha az egész napodat a jegyzeteid fölé görnyedve akarod tölteni. Egy lenti komment miatt külön kiemelném, hogy nagyjából 6 órát ültem itt, egy kávét rendeltem, amikor bejöttem, és órákkal később se szóltak rám. Tekintve, hogy a vendégek nagy része egyetemistákból áll, akik szintén tanulni jönnek ide, csodálkozom, hogy másra rámordulnak, ha egy-két óra után nem mozdul tovább.
  Ma szintén visszajöttem, hogy folytassam a beadandómat, és az a kellemetlen helyzet ért, hogy nem volt elég pénz a kártyámon, hogy kifizessem, amit rendeltem. Többszöri próbálkozás után kínosan néztem a pénztáros hölgyre, aki csak legyintett, és mondta, hogy semmi gond, erre a ház vendége vagyok, ami szerintem egy multicég esetén nem szokványos dolog, tekintve, hogy komolyan ellenőrzik az alkalmazottaikat.
  Így mindent összevetve nem értem a negatív kommenteket, én higiénikusnak éreztem a helyet minden alkalommal, a személyzettel se volt gondom, de lehet, hogy csak jó helyen voltam jó időben. Mindenesetre, én ajánlom a Costát, az ember jó érzéssel ül be ide, ami pedig az árakat illeti, nem drágább, mint bármelyik hasonló kávéházlánc :)
  2012-10-31 07:54 | kisslali
  A Westendben tegnap beültem a Costába egy kávéra. A megrendelésnél már furcsának éreztem a helyet, mert a személyzet nem fogadta a köszönésem. A hölgy aki a kávémat készítette, elfordított fejjel tette a dolgát, biztosan megsértettem valamivel. Az elkészült kávét elém tették és várták, hogy két táskával, kabáttal a kezemben megoldom a dolgot. Kértem legalább egy tálcát, amivel el tudom vinni magammal az italom. Kerestem egy félreeső asztalt és leültem. Az asztal teli volt kiszórt cukorral és kávéfoltokkal, látszott, hogy aznap nem törölte le senki. Fél óra múlva megérkezett egy ismerősöm, akinek hivatalos ügyei intézésében segédkeztem és egy űrlapot töltöttünk ki, amikor a személyzet egyetlen férfi tagja megjelent az asztalnál, ránk mordult, hogy mikor végzünk a szerződéskötéssel, mert más is szeretne leülni. Tette ezt egy félig üres kávézóban. Megjegyeztem, hogy ha már ilyen kedves, és idefáradt az asztalomhoz egy colát igazán hozhatna nekünk, mire felháborodottan közölte, hogy ez egy önkiszolgáló hely. Rengeteg budapesti kávézót ismerek, több helyen törzsvendég vagyok, de ilyen felháborító és undorító viselkedéssel még sehol nem találkoztam. A helység tisztasága és a dolgozók hozzáállása nem tükrözi az árlapon szereplő árakat. Igyekszem nagy ívben elkerülni a jövőben és minden ismerősömet erre fogom buzdítani!
  2012-06-29 23:39 | Teck
  Sajnálattal olvasom ezeket a rossz kommenteket:( Én Londonban élek és egy Costában vagyok barista. A mi storenk mindig tiszta és szeretnek bejárni az emberek, illetve visszajárni a törzsvásárlók. Ha ti nem ezt tapasztaljátok otthon akkor az valószínűleg a vezetésnek köszönhető, de nem magának a "Costa" nak. Mellesleg igen aki olcsó kávét akar inni az ne Costába menjen hanem csinálja meg otthon vagy menjen Mekibe:) Bár én az elsö kávé után a Mekiben eldöntöttem h ezt soha többet.:) És a legjobb italnk az Ice Caramell Latte:P
  2012-01-15 13:48 | to
  Én majdnem mindennap ide járok, szóval van véleményem a helyről.
  Amellett, hogy tényleg kicsit koszos néha a tálca itt-ott, a wifi nagyon szar, egy fél óra míg rácsatlakozik, túl meleg van fent, a wc nem az igazi, most drágult a kávé, sok napon nincs hely,
  még MINDIG nem talláltam jobbat. Tanulni járok oda, és nekem ez a hely ahol igazán tudok tanulni. A szendvicsek olcsók, 450 és 650 míg a strabucks sokkal drágább. A cappuchino nagyon finom, mindig azt iszom, a felszolgálók kedvesek, jók a fotelek, már nem lehet bent cigizni fényes, szépek a lányok és még sorolhatnám...

  Van mit javítani, de én nagyon hálás vagyok hogy van és messze sokkal jobb mint a starbucks vagy a california
  üdv
  2012-01-12 16:57 |
  Kedves Lejja! Sajnos a tények azok tények.... Egyébként ha kipróbálnál néhány kisebb kávézót, nem kávézóláncot, ahol barista készíti a kávét, odafigyelve, minőségi kávéból, te is átszoknál az európai, kis kávézókba. És meglátnád a különbséget kávézó és kávézó között.
  2011-12-30 18:03 | Zsolt
  Sziasztok!
  Sajnálom, hogy nekem is ilyet kell írnom, de ki kell írnom magamból a dühömet.
  Tegnap egy igen szeretett ismerősöm, aki nem is áll túl jól anyagilag – hogy örömet okozzon - meghívott egy finom kávéra.
  Hát hova is menjünk a Nyugati környékén, menjünk be a Costa-ba.
  Végül is nem kávét, hanem két nagy forrócsokit kértünk habbal, csokirúddal
  Ár 1.020 ft / adag!
  Ennél már csak az érintett rosszabbul, mikor megláttam, hogy milyen koszos a tálca amin megkaptuk.
  De mert a látvány egészen hihetetlen volt, tekintetemmel kerestem a többi - leszedő kislány által – elvitt tálcát.
  No azok sem voltak különbek!
  Valószínűleg nyitás óta nem láttak mosogatóvizet.
  Miközben már a beszélgetésünkre sem tudtam figyelni, látom hogy a szomszéd asztalnál is valaki forgatja a frissen kapott üvegpoharát, majd letette és inkább üvegből itta meg az üdítőjét.
  Arról már nem is beszélek, hogy a forrócsoki tulajdonképpen nesskakaó volt, majd a csokirúdtól lett az ami.
  A tejszínhabról sem érdemes szót ejteni, ugyanis az annyi volt rajta, hogy az már említésre sem méltó.
  2.040 forintért!
  Így rontotta el a Costa Coffee az ismerőssel való találkozást, ugyanis én szégyelltem magam helyettük.
  Próbáljátok meg Ti is, esetleg több szerencsétek lesz!
  Bár előbb olvastam volna ezt az oldalt!
  Úgytűnik nekem ez Costáékat érdeki legkevésbé.
  2011-10-31 01:09 | llejja
  Hihetetlen, hogy ebből a sok hozzászólásból csak egyetlen egy darab olyan, ami nem a rosszról szól. Ne mondja nekem senki, hogy más helyeken nincs valami olyan dolog, ami talán nem a legmegfelelőbb. 2010. tavaszán voltam először a Costában és nagyon megszerettem, azóta is gyakran járok.
  És ha ott van koszos bögre az asztalon, azokkal beszéljetek, akik otthagyták, ne az alkalmazottakkal :)
  2011-09-17 15:38 | D
  1.) draga 2.) tenyleg nincs wc-papir es tenyleg piszkos a hely (a ferfi wc-ben honapokon keresztul le volt torve a kilincs, ugyhogy nyitott ajtonal kakalhattal, mar ha volt gusztusod raulni) 3.) hasznalhatatlanul lassu a wifi.
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci