Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézóláncok // Costa Coffee
Costa Coffee
Kávézóláncok
2009. Március 30., Hétfő
Klikkeljen a képre!
 / Costa Coffee
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.

Costa Coffee: a legújabb kávézólánc Magyarországon, néhány hónapja indította első üzletét. Története azonban a hetvenes évek Londonjába vezet vissza bennünket…

A történet
1971 – Az olasz Costa fivérek elindítják kereskedelmi vállalatukat Londonban.
1978 – Megnyitják az első Costa kávés üzletet.
1988 – A kávépörkölő üzemet áthelyezik az Old Paradise Street-re, ahol a mai napig is működik.
1995 – A Whitbread vendéglátóipari cég megveszi a Costa-t.
2001 – Egymillió fontos befektetéssel jelentős kapacitás és minőségnövelést érnek a kávépörkölőben.
2005 – A Costa megnyitja a 400-adik angliai üzletét Cambridge-ben.
2006 – A Costa megnyitja a 100-adik tengerentúli üzletét Dubai-ban.
2007 – A Costa megnyitja a 600-adik angliai üzletét Wimbledonban.
2008 – Angliában – az üzletek számának szempontjából nézve – a Costa a vezető kávézólánc.
2009 – Gennaro Pelliccia, a cég keverék-kialakításért és pörkölésért felelős szakemberének nyelvét és ízlelőbimbóit 10 millió fontra biztosítják a Lloyd’s- nál

Keverék
A Costa üzleteibe betérő vendégek a világ bármely pontján ugyanazzal a klasszikus olasz kávékeverékkel találkoznak, melynek neve: Mocha Italia. A keverék 6 arabica és egy robuszta fajtát tartalmaz. A fajták kiválasztásánál törekszenek rá, hogy minél nagyobb százalékban a Rainforest Alliance által igazolt farmokról érkezzen. 2008 októberétől a keverék legalább 30%-ban ilyen ültetvényekről származik. A tervek szerint ezt az arányt a következőkben tovább növelik.

Pörkölés
A pörkölés ma is az 1988-ban elindított – és azóta jócskán bővített és fejlesztett – üzemben, London Lamberth kerületében zajlik. A pörkölés ipari szempontból kicsinek számító, 300 kg-os tételekben zajlik, klasszikus forgó dobos gépekben. Ez a manufakturális jelleg biztosítja a kiemelkedő minőséget. A pörkölés során a hőfokot 200-240°C között változtatva, 18-22 perc alatt, lassan pörkölik a babkávét. A szemek így nem égnek meg, inkább közép, mint sötétbarna árnyalatot kapnak, az olajkiválás viszont teljes.
A kávé csomagolása a vendéglátásban elterjedt egyirányú biztonsági szeleppel ellátott zacskókba történik. A szelep kiengedi a kávéból távozni kívánkozó széndioxidot, de nem engedi be a levegőt. A megszokott 1 kg-os kiszerelés mellett a Costa kávézókban elterjedt az 5kg egységcsomag is! Ennek oka a nagy kávéfogyás: a jól menő üzletekben ennyi kávé is elfogy egy nap alatt. A kávét folyamatosan pörkölik és szállítják Angliából a világ minden pontjára. Még ebben a biztonságos csomagolásban sem hagyják sokáig várni a kávét.

A sztenderd A sztenderd
A Costa üzletekben a Mocha Italia készítési sztenderdje a következő:
  • 7 gr kávéőrleményből
  • 30 ml kávéital készül (krém nélkül mérve, a kávékrém még minimum 3 mm vastagságú),
  • 20 másodperces lefolyási idő alatt.
  • A kávékészítés technológiája
    A kávézókban kúpos őrlőtárcsás Mazzer őrlők és két illetve három csaptelepes, kifejezetten a Costa igényei szerint kialakított CMA kávégépek állnak a pultban. A gép pumpanyomása a keverék tulajdonságainak, igényeinek megfelelően 9-10 bar közé van beállítva, minimális előáztatásra programozva. A baristák természetesen minden kávékészítéskor tömörítik az őrleményt.


    Csak két adagos szűrővel ellátott, két-kifolyócsőrös szűrőtartót használnak, így kiküszöbölik az egy adagos szűrő okozta minőségingadozást. Ha a vendég csak egy adagot kért, akkor is 14gr őrleményt adagolnak. A másik espressót, ha 15 másodpercen belül nem tudják felhasználni, az aromaveszteség miatt kiöntik. A fenti sztenderdet naponta háromszor ellenőrzik az őrlőkön, és szükség szerint utánállítják azokat.

    A baristák

    A cégnél dolgozó kávékészítők először csapattagként kerülnek a kávés üzletbe. Figyelik a működést, segítik a baristák munkáját, pakolnak, feltöltik a pultot, lerámolják a szennyes edényeket. Közben részt vesznek a Costa belső kávés képzésén, amit hazánkban Molnár Attila barista bajnok vezet. Csak miután ezt elvégezték, kezdhetik el a barista munkát, de pontos feladatukat a barista maestro (a legtapasztaltabb barista, aki egyben pultfőnök is) határozza meg. A vezető baristák később előléphetnek üzletvezető helyettessé, majd üzletvezetővé. Az üzletvezetők az újonnan nyíló helyekre kerülnek át vezetővé.

    A kávéválaszték
    A Costa tartja magát a klasszikus olasz kávéválasztékhoz, ugyanakkor megtalálható néhány igazi "óriás" űrtartalmú kávé is. A választék főbb csoportjai:
  • solo és doppio
    Egy ill. két adag espresso önmagában, macchiato vagy con panna változatokban.
  • americano, cappuccino, mocha
    Három méretben rendelhetőek:
    primo (12 uncia = 360 ml), medio (16 uncia = 480 ml), vagy massimo (20 uncia = 600 ml).
    A primo két adag espressót tartalmaz, a medio hármat, a massimo pedig négyet!
  • latte, ízesített latte, ice latte
    Ugyanúgy három méretben, de itt a primo 1 adag espressót, a medio kettőt, a massimo pedig hármat tartalmaz és a habosított tej is kevésbé sűrű. Így érik el a lágyabb, "lattés" ízhatást.

    Választék, szolgáltatások Választék, szolgáltatások
    A szendvicsek Magyarországon készülnek és frissen tartó csomagolásban várják a belépő vendégeket. A sütemények frissességére nagyon gondosan ügyelnek. Nem csak napra, de órára pontosan határozzák meg szavatosságukat, ha addig nem fogy el, ki kell dobni. A vendég így sohasem találkozhat kicsit is megszáradt muffinokkal vagy browniekkal. A jégkásás italok Blendtec blenderekben, a vendég előtt frissen készülnek. Mindennap friss napilapok, magazinok és természetesen ingyenes wifi.
    A tejes italokhoz 3,5% zsírtartalmú friss tejet használnak, amit a rendelésnek megfelelően a vendég előtt habosítanak különböző űrtartalmú acél tejkiöntőkben. A barista minden esetben megkérdezi, hogy a tejhabos illetve tejszínhabos kávé tetejére szórhat-e a 80%-os kakaótartalmú csokoládéreszelékből. A csokoládéreszelék a cég logóját, a három kávébabot formázza. A tejes italokat a vendégek rendelhetik zsírmentes- vagy szójatejből is.
    A fenti kávékat a vendégek természetesen rendelhetik koffeinmentes változatban is, mely ugyanolyan minőségű, és ízvilágú mint a szabványos Mocha Italiából készült kávék. A koffeinmentes kávét podos (E.S.E) rendszerű, adagonként csomagolt kávépárnából készítik, így ugyanazt a frissességet tudják biztosítani, mint a koffeines kávéknál.
    Magyarországon még szokatlan, de rendelhetjük kávéinkat Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) kávéból, sőt a Costa ezért nem számít fel extra költséget. Ugyanúgy, mint a koffeinmentes kávék esetében, a Fairtrade kávéból készült italok is előre kimért E.S.E kávépárnák felhasználásával készülnek.
    A kávék elfogyaszthatóak helyben porceláncsészékből és üvegpohárból és természetesen elvihetőek papírpohárban is. A megkapott termékeket a vendégek maguk ízesíthetik a vendégtérbe kihelyezett kínáló-asztalokon cukorral, édesítővel,…

    Kapcsolódó linkek:
  • Tchibo
  • McCafé
  • California Coffee Company
  • Café Frei
  • Costa Coffee
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2017-10-21 06:10 | aweniahivi
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-21 05:57 | osajidow
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 09:28 | kukvamepojexo
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 09:14 | uhaipnon
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 07:37 | egiusepowa
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 07:14 | adiliso
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 07:13 | upayeboatemiy
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 07:00 | atebunruve
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-10-20 06:59 | ajomicukiefux
    http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
    2017-08-16 11:36 | ecasutervecob
    http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/
    2017-08-16 11:36 | omemojevbas
    http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/
    2015-12-14 08:32 | waEdj7rqw
    polyxronos athensville!exeis digiiurmosei ena poly omorfo alla kai xrisimo blog, to opoio exei sinisferei sth zwh ths athinas (exei beltiwsei tha elega thn athinaikh zwh). auto den einai katholou ligo!exeis bebaia na beltiotheis akomh ki’allo, dioti eidika sthn arxh hsoun arketa narrow-minded, alla teleutaia nomizw anoigese se diaforetikes idees kai gnwmes. opote synexise etsi!prosopika de m’aresoun katholou auta ta ’poihtika’ posts sou, me tis photo klp. protimw ta teleiws praktika-enhmerwtika posts, me tis xilies miries xrisimes info pou episinapteis, alla kai pou grafeis toso wraia. eksallou auto diakrinei to blog sou: ta mikra xrisima post (mpiksame sthn anagh tou kathenos na epikoinwnisei ta eswpsyxa tou).wstoso auto to post mou arese! einai k ta genethlia sou! kai pali polyxronos kai dimiourgikos! h athina se exei anagh!
    2015-11-21 11:17 | Kahua
    Olvasom az elmarasztaló véleményeket, és nem lepődöm meg. Én ilyen kávézót ritkán engedhetek meg magamnak mostanában.
    Be kell látni, hogy a Costa is, - ahogy az összes nk-i lánc is - kénytelen a magyarországi környezetet tudomásul venni. Itt más a munkavállalók hozzáállása a vállalt feladatok teljesítéséhez, mint azon országokban, ahová a többség vágyik.
    A helyi közép,- és felső vezetés kénytelen szembesülni azzal, hogy a mókavállalókat nem lehet rávenni a minőségi munkára, amelyet egyébként a cégkultóra megkívánna, és amit Ny-Európában sikerrel képesek megvalósítani.
    Hiába próbálják a dolgozót motiválni, az elvárásokat meghallgatják, de két perc múlva lerázzák magukról, mint macska a vizet.
    Ehhez másik oldalról persze az is hozzátartozik, hogy a szolgátatás árak nagyjából egységesek Európaszerte, de a bérek a helyi kereslet/kínálatnak megfeleően alakulnak. A kapott bérből a dolgozók a minimális létszükségleteiket sem képesek fedezni, csak azok vállalnak itt munkát, akiknek nem kell lakásfenntartást, rezsit fizetni, csak élelmet kell tudni vásárolniuk, pl szülőnél laknak.
    A beruházási és múködési költségek relatíve sokkal alacsonyabbak itt a vállalkozás számára, és lássuk be a vevők nagyobbik részének igényszintje sokkal alacsonyabb pl. a londoni, osloi,... ügyfelekhez képest. Így néhnyan itt jelzik elégedtelenségüket a tapasztalt szinvonalról, mégis a többség tudomásul veszi a pesti Costa alkalmazottak bunkó viselkedését, a koszt, a kelet-európai rendetlenséget.
    .
    2014-05-04 01:42 | Oszoli Mara
    Én ugyan budapesti Costát nem látogattam meg, mert nem igazán engedhettem meg magamnak, azért láttam egy-két dolgot, meg most Skóciában dolgozom egy Costában.
    Azt elszeretném mondani, hogy MINDEN bolt egy cég által megadott standard alapján dolgozik, az alapján készítik az italokat a baristák, ezt egy tréning alatt tanulják meg.
    Tortakérdés (mert láttam egy ilyen kommentet): van egy megadott számú nap, ameddig eladhatjuk, és ez több nap, addig a hűtőben van, és a szélét tényleg valamennyire kiszárítja, bár mi még ilyen problémával nem találkoztam.
    A felháborodott táskás-kabátos vendég történetére annyit szeretnék mondani, hogyha megkéri őket, akkor segítenek kivinni az italt, tálcát abban az esetben adunk ha több dolgot rendel egy vendég, tehát egy ital esetében nem adunk tálcát.
    Összességében én nagyon szeretek costás lenni.
    2013-02-02 23:15 | shOrYGufzEj
    vjOXBV rddjxlpriqcm
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci