Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé minősítések // Bird Friendly
Bird Friendly
Kávé minősítések VI.
2009. Június 24., Szerda
Klikkeljen a képre!
 / Bird Friendly
Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.

Ő hagyományozta halála után teljes vagyonát az USA-ra, azzal a meghatározott végakarattal, hogy hozzanak létre egy alapítványt a tudomány bővítésére és az emberek közötti terjesztésére. Erre az "alaptőkére" (104 960 aranyfont, mai értéken majd 10 millió dollár) építve fogadta el a kongresszus a szövetségi törvényt a Smithsonian Intézet megalapításáról. A törvényt 1846. augusztus 10-én írta alá James Polk. Az Intézet szervezetileg az amerikai kormány egyik szerve, 17 tagú vezető testületében fix helye van az USA mindenkori alelnökének, az igazságügy miniszternek, szenátoroknak és képviselőknek. Legtöbb intézete Washington D.C.-ben van, de 19 múzeuma, az állatkertje és 8 kutató központja New Yorkban, Virginiában, Panamában és máshol találhatók. Gyűjteményeiben több mint 142 millió értékcikk van. Működési költségeit alapítványokból, hozzájárulásokból, üzleteinek és újságjainak profitjából fedezi.

Az Intézet egyik szervezete, a Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC) vándormadarakkal foglalkozik. Ők hozták létre és menedzselik a Madárbarát kávéprogramot is.
Megfogalmazott projektcéljuk: segíteni az olyan kávétermelőket, akik árnyékos művelésű farmjaikon fokozott figyelmet és védelmet biztosítanak a költöző és helyben élő madarak élőhelyeinek. A programot Latin-Amerikában indították (hisz itt található az Észak-amerikai költöző madarak déli célállomása), de ma már az afrikai országok (pl.:Etiópia) is érdeklődnek a bevezetés után.

A minősítés 3 lépcsős:
1.) Minden jelentkező termelőnél ill. feldolgozónál bemeneti követelmény az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás.
2.) Árnyékos művelés kialakítása, szigorú ellenőrzéssel. Ez a művelési forma jelenti az eredeti (monokultúra előtti) kávétermelést. A programban pontosan meghatározzák azokat a fafajtákat, amiket az adott területen telepíthetnek. Ezek alá "kerül be" a tulajdonképpeni kávéültetvény. Ez nehezebb termelési körülményeket hoz, de magasabb minőséget. Az árnyékban növekedés miatt lelassul a kávécserje, ill. a gyümölcs növekedése. A magok ettől sűrűbbek, keményebbek lesznek, ami magasabb csészeminőséget ad.
3.) A programban résztvevő termelők és cégek túlnyomó többsége (nem kötelezően, de ajánlottan) csatlakozik valamelyik Fair Trade programhoz is.

Bird Friendly tények:
  • Alapítva 1996/97-ben az SMBC által a washingtoni Nemzeti Állatkertben. A Guatemalában, Peruban és Mexikóban végzett ornitológiai kutatásokra építve
  • Közreműködő organikus gazdálkodást minősítő intézetek száma:13
  • A programban résztvevő farmok és szövetkezetek száma: 25 (kb. 2000 termelő)
  • A programba bevont országok száma: 9
  • Bird Friendly hektárok: 6114
  • Megtermelt nyerskávé: 207 konténer

    Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • Espresso Italiano
  • UTZ
  • Rainforest Alliance
  • ÖKO kávé - Organic Farming
  • Fair Trade
  • Kávéminősítések a világban
  • Cup of Excellence



  • Kapcsolódó linkek:
  • Smithsonian Intézet
  • Madárbarát Kávé Program
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-14 22:23 | nSgum6XZg
    You definitely know how to bring an issue to light and make it imnortapt. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.
    2015-12-14 04:31 | YtttZH3UL9
    You’re right. Krumplis te9szta, potatoes with nodleos, is a very weird Hungarian phenomenon indeed! And thanks for the tip on the farmer’s cheese instead of cottage cheese. I will try it this summer in the US. By the way, I once made something that tasted like kĹ‘rf6zf6tt by putting feta and cottage cheese in a cuisinart, then adding chopped onions and paprika powder! Best, Adri
    2015-10-29 09:24 | uku1nhT7eo
    Many recognition for crnatieg the effort to argue this, I consider starkly regarding this and enjoy studying a fantastic pact further on this subject. Condition sufficient, as you gain expertise, would you mind updating your website with a great split more info? It’s especially cooperative used for me.
    2015-10-27 12:42 | Z9AVfndaTXH
    Really amazed! All is flriay, same evident, unbolt is especially a description of the problem. It offers the information. I pet to know you that I allied with your locate with a dofollow back associations hence visitors may extend to see your locate. It is actually every one same a pristine comer to me and this article correctly opened my own eyes, and I reckon that since I advance conception your blog, others will exceedingly. You can get hold of the link to your web position here:
    2015-10-26 02:58 | fXRw8i7sAA
    Wow! This could be one particular of the most binifeceal blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci