Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé minősítések // Espresso Italiano
Espresso Italiano
Kávé minősítések VII.
2009. Augusztus 4., Kedd
Klikkeljen a képre!
 / Espresso Italiano
A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!

A névből könnyen kikövetkeztethetjük a minősítés eredetét és célját. Az Olasz Nemzeti Espresso Intézetet (Istituto Nazionale Espresso Italiano, INEI) azzal a kiemelt céllal hozták létre 1998. július 6-án, hogy az olasz espresso számára megfelelő védelmet és támogatást nyújtsanak. De mitől is kell megvédeni a világhírű italt? Épp a hírnévvel együtt járó veszélyektől. Mivel az espresso (mint ital, technológia, kultúra), egyfajta "Made in Italy" szimbólumként elterjedt az egész világon, nagyon sok cég elkezdett más, az eredeti olasztól jelentősen eltérő termékminőséget "olasz espresso-ként" értékesíteni.
A probléma kettős:
  • Gyenge minőségű termékek jutnak el fogyasztóhoz, akit az espresso név megtéveszt vásárláskor.
  • A technológia elterjedésével sok országban kísérleteznek a technológiával, így megjelennek egészen különleges összetételű (pl.: nem kávékeverék, hanem fajtakávé), készítési metódusú és érzékszervi minőségű, az (igazi) olasztól jelentősen eltérő espresso-k.

    Az intézet első lépésként megpróbálta definiálni az olasz espresso jellemzőit. Ebben a Brescia központú Nemzetközi Kávékóstoló Intézet, az Érzékszervi-minősítők Kutató és Oktató Központja, és az udinei illetve torinói egyetemek fakultásai nyújtottak segítséget. A kutatás során több ezer fogyasztói tesztet és laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Egyéves munka után meghatározták és rögzítették:
  • Az igazi olasz espresso érzékszervi karakterisztikáját (aromaprofil, íz-egyensúly, textúra, testesség, krémesség).
  • A termékkészítés során betartandó technológiai paramétereket.
  • A kávékeverékkel kapcsolatos kritériumokat.

    A definiált "csésze minőséget" nemzetközi sztenderdben rögzítették 1999. szeptember 24-én, és megszületett az Espresso Italiano (EI). A lassan tíz éve működő rendszer különlegessége, hogy kifejezetten a vendéglátásban fogyasztott kávék minőségbiztosítására dolgozták ki. A végső minősítést kávézók, kávébárok kapják, amennyiben megfelelnek a hármas kritériumrendszernek:
    1.) Az intézet által minősített, EI logóval ellátott kávékeveréket használnak.
    2.) Hasonló bizonyítvánnyal rendelkező gépekkel (kávégép, őrlő) készítik a kávét.
    3.) Az INEI által kibocsátott engedéllyel rendelkező, képzett barista dolgozik a kávéspultban.
    A programban résztvevő nagynevű pörkölők, kávémárkák és kávégép-gyártók illetve a minősített kávébárok listáját az intézet honlapján érdemes szemügyre venni!

    A sztenderd alapjai

    Keverék

    A meghatározás és az olasz hagyomány szerint csak különböző fajták keverékéből lehet EI minősítésű kávét készíteni. Ez az egyetlen mód, hogy az igényelt gazdag aromát és bársonyos testességet létrehozzuk. A sztenderd nem a fajtakávék ellen foglal állást, de kimondja, hogy az igazi olasz espresso kávékeverékből készül. A meghatározás zenei hasonlatként a keverékre a szimfonikus zenét, a fajta kávéból készített espressóra a szóló darabokat hozza. Az egyik nem jobb a másiknál, de egyértelműen más.
    Mivel az eszpresszó-technológia a keverékben használt fajták minden tulajdonságát (jót és rosszat egyaránt) kiemel, fokozottan ügyelni kell, hogy a felhasznált alapanyag minősége hibátlan legyen.

    Készítés

    Az alábbi felsorolás összefoglalja az EI sztenderd legfontosabb paramétereit (de a minősítés megszerzéséhez jóval többet kell teljesíteni):
  • Felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7gr +/- 0,5
  • Kifolyó víz (ill.kávé) hőfoka: 88°C +/- 2
  • Elkészült espresso hőfoka: 67°C +/- 3
  • Víznyomás a csaptelepben: 9 bar+/- 1
  • Kávé lefolyási idő: 25 mp +/- 2,5
  • Espresso mennyiség a csészében (krémmel együtt): 25 ml +/- 2,5
  • Viszkozitás 45°C-on: >1,5 mPa s
  • Teljes zsírtartalom.: > 2mg/ml
  • Koffein: < 100 mg/25 ml

    Érzékszervi jellemzők

    A kávékrém színe a mogyorótól a sötétbarnáig változhat, világosabb (homokszínű, sárgás-vöröses barna) árnyalatokkal, reflexiókkal. A krém egységes, csillogó, buborékmentes.
    Intenzív illatokvirágos, gyümölcsös, pirítós, csokoládés jegyekkel. Ezek a jellemzők a kávé kortyolása, lenyelése során és után is fennmaradnak, akár percekig is.
    Az íz-érzet kerek, tekintélyes, bársonyos. A savas és keserű íz kiegyensúlyozott, egyik sem uralkodik a másikon. Adstringens érzet nincs vagy épp csak érezhető.

    Az EI pontos karakterisztikáját és a tökéletes espresso csésze jellemzőit is megtalálják az alábbi oldalon, letölthető verzióban (angolul):
    www.espressoitaliano.org

    Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • Kávéminősítések a világban
  • Fair Trade
  • ÖKO kávé - Organic Farming
  • Rainforest Alliance
  • UTZ
  • Bird Friendly
  • Cup of Excellence



  • Kapcsolódó linkek:
  • Jolly caffe
  • Zi caffe
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-19 09:54 | frC4wSHuP0P
    Have you tried maybe getting your name out there thgruoh myspace or Indiepublic and even try selling thgruoh there and esty. I am a designer and have found that it is a great way not only to network and get my name out there but to sell my work nationwide as well.
    2015-12-14 22:28 | n9IHLkw52FNp
    Take your portfolio into a cafe you like and meet with the maeagnr or owner. Chances are they will like your work and want it on their walls.To save the staff at the cafe from being bothered for information about your work, have sheets of paper available that lists every photo and it’s price and your phone number or web addy.The last hanging I did in a cafe, the cafe owner got 10% of my total sales.
    2015-12-14 07:41 | cJfU21UIH
    Look in the area just west of The Walker Art Center and the Tyrone Guthrie Theater Might be a bit too pricey?Also,,look to the area just south of Hennepin Ave in North East along the river (Main St.) This is a newer depeloved area from the old warehouse district.Then..check out either the east of west bank of the U or M. (east or west of the Mississippi River that is, the University sits on both sides of the river).
    2014-08-09 14:34 | 9b2pgtgwT
    An arts cafe9 is a place that provides food and arts. In arts cafe9s, you can watch pturcies, statues and so on. Some arts cafe9s carry out arts activities. People can be supported in order for them to express themselves in arts openly in these kinds of activities. They can also share the experience with others, learn arts knowledge and make friends. Also Art-e cafe or arty cafe an arts cafe with computer/internet access.Source: Wikipedia
    2014-08-06 13:02 | 7OKvwvQWGx
    I just answered the almsot same question above, here i just copy the answer above to answer your question. hope it would help you.Most famous or popular paintings as belowThe Kiss by Gustav KlimtThe Starry Night by Vincent van GoghCafe Terrace at Night by Vincent van GoghLa Marie9e by Marc ChagallSunday Afternoon on the Island of la Grande Jatte by Georges SeuratMidsummer Eve by E.R. HughesDancing Bears by W.H. BeardGirl with a Pearl Earring by Jan VermeerThe Great Wave at Kanagawa by HokusaiNighthawks by Edward HopperStarry Night over the Rhone by Vincent van GoghSunflowers by Vincent van GoghThe Persistence of Memory by Salvador DaliSoft Watch at the Moment of Explosion by Salvador DaliThe Angelus by Jean-Francois MilletMeditative Rose by Salvador DaliDon’t doubt the authority of above lists, as we are a large oil painting reproduction supplier from China, Serving thousands of clients monthly, we have the fresh and whole statistics of which painting be most famous and popular.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci