Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávétermelő országok // Brazília
Brazília
Kávétermelő országok II.
2009. November 26., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / Brazília
A világ legnagyobb kávétermelője, a világ éves kávétermésének több mint egyharmada innen származik. Ha azt mondjuk, "brazil kávé", az olyan, mintha azt mondadanánk: "kínai tea". A kávéültetvények, fajták és minőségek sokasága miatt olyan összetett a termelési struktúra, hogy nagyon nehéz közös jellemzőkről beszélni.

Túlnyomó többségben arabikát termesztenek, de megtalálhatóak a robuszta fajták is.
4 különböző módon dolgozhatják fel a kávégyümölcsöt; létezik központosított válogatási-minősítési rendszer, de megjelentek a nevesített termőhelyek, dűlőszelektált kávék is.

Szinte minden kávéban, a gyengébb minőségű bolti kávéktól a kifinomult eszpresszó-keverékekig megtalálható valamilyen százalékban és minőségben a brazil kávé. Brazília annyira kötődik és köthető a kávéhoz, hogy sokan azt hiszik, innen származik, pedig csak az 1700-as évek elején került át Francia Guyanáról az első kávécserje az országba.
A kávé terjedése attól kezdve megállíthatatlan. Kezdetben a könnyebben megközelíthető, déli, tengerpart közeli területeken indult meg a termelés. Ahogy kiismerték a növény tulajdonságait, fokozatosan húzódtak északra, az egyenlítő közelébe az ültetvények. Ott ugyanis jóval kisebb az aszály vagy a fagy esélye. Ennek ellenére egy országos fagy Brazíliában az egész kávés világpiacra kihat, a csökkenő brazil kivitel meredeken emeli minden kávé árát.


Egy bizonyos, a brazil kávéról nem állíthatjuk – mint közép-amerikai vagy kelet-afrikai versenytársairól szokták – hogy magashegyi lenne.
A jellemző művelési magasság 600-1200 méter között mozog, ami jelentősen elmarad a többiektől. Ennek köszönhető a brazil kávék talán egyetlen közös tulajdonsága, a viszonylagosan alacsony savasság. Ez a tulajdonság jó esetben kerek, édes, lágy, ugyanakkor kifinomult ízérzetben jelenik meg.

Az ország híres termőterületei – termelő farmjai Az ország híres termőterületei – termelő farmjai
  • Államok (az országon belül):
    Sao Paulo, Minas Gerais, Espirito Santo
  • Területek:
    Mogiana, Sul Minas, Cerrado
  • Nagyfarmok:
    Ipanema, Monte Alegre, Daterra
  • Kisebb termelők:
    Lagoa, Lambari, Fortaleza, Vereda, Vista Alegre
  • Az utóbbi időkig a brazil termelési viszonyokat erősen leszabályozta a kormány. Ennek köszönhetően a hagyományos értelemben vett brazil kávé nem fajtakávé, hanem válogatott keverék. A Santos 1 és Santos 2 minősítés (a 2-es a jobb) kereskedelmi jelzések. A név a híres brazil kikötővárostól ered, ahol a szállítmányokat behajózzák. Az így meghatározott kávé különböző termelők tételeiből áll össze, minőség szerint válogatott és csoportosított.
    Az alapanyagot általában száraz eljárással dolgozzák fel – melynek során a leszedett gyümölcsben szárítják a magokat – a gyümölcs édességét így mentik át a szemekbe. Az így kezelt kávék esetében előfordulhat (gyakran tudatosan idézik elő a folyamatot), hogy szárítás közben a gyümölcs elkezd rothadni és akár mikroorganizmusok támadhatják meg. Előbbi esetben a mag is átveszi a romlott ízt, utóbbiban erős, gyógyszeres íz jelenik meg. Ezeket a gyógyszeres, leginkább jódhoz hasonlítható ízérzeteket a nyugati vásárlók általában kerülik, de a közel-keleti (a török-arab kávé alapja ma már brazil kávé) és kelet-európai fogyasztók nagy része kifejezetten keresi és értékeli a kávéban.


    A piac felszabadítása (1990) óta megjelenő farmok is gyakran használják a száraz (más néven természetes) eljárást, de náluk már megjelennek más feldolgozási módok is.
  • A mosott vagy vizes eljárás, vízben áztatja-fermentálja a gyümölcsöt, eredménye könnyedebb és élénkebb kávé, biztosan elkerülhető gyógyszeres íz, de kevesebb édesség.
  • A félig mosott eljárásnál (pépesített-természetes) eltávolítják a gyümölcshéjat, de a húst a magon hagyva szárítják azt. Ízében közelít a száraz módszerrel nyert, édes kávékhoz, de kevésbé telt és kerek.
  • A legújabb kísérlet szerint a gyümölcs szárítását a fán végzik és csak utána szüretelik.

    Brazil kávék a Barista Szaküzletben Brazil kávék a Barista Szaküzletben
    Szemes kávé>>

    Őrölt kávé>>

    E.S.E. pod>>
    Brazíliában minden termelési és feldolgozási mód egyensúlyozás: édes és kerek érzékszervi benyomás létrehozása, úgy hogy a karcos ízjegyek csak szükség szerint kerüljenek bele, vagy maradjanak ki a kávéból.
    Az eszpresszó-keverékekben nagyon elterjedten használnak brazil kávét. Feladat, hogy egyfajta csomagolóanyagként funkcionáljon: a nagyon különleges és nagyon különböző közép-amerikai, kelet-afrikai fajták nem "törik össze" egymást, ha puha és lágy brazil kávé fogja körül őket. Édessége jól ellensúlyozza a többi arabika savasságát, tartalmassága és krémképző képessége részben pótolhatja a robuszta jelenlétét. Részaránya így gyakran a 40-60%-ot is eléri.

    Brazíliában minden termelési és feldolgozási mód egyensúlyozás: édes és kerek érzékszervi benyomás létrehozása, úgy hogy a karcos ízjegyek csak szükség szerint kerüljenek bele, vagy maradjanak ki a kávéból.
    Az eszpresszó-keverékekben nagyon elterjedten használnak brazil kávét.

    Feladata, hogy egyfajta csomagolóanyagként funkcionáljon: a nagyon különleges és nagyon különböző közép-amerikai, kelet-afrikai fajták nem "törik össze" egymást, ha puha és lágy brazil kávé fogja körül őket. Édessége jól ellensúlyozza a többi arabika savasságát, tartalmassága és krémképző képessége részben pótolhatja a robuszta jelenlétét. Részaránya így gyakran a 40-60%-ot is eléri.

    Kapcsolódó linkek:
  • Tanulj többet a kávéról!
  • Guatemala
  • Mexico
  • Jamaika vs. Jáva
  • El Salvador
  • Costa Rica
  • India
  • Kenya
  • Kolumbia
  • Barista Szaküzlet
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-14 22:23 | F2sGIzMRsaR
    Yay! Caroline, this is so cool that you are cooking in colgele and focusing on healthy eating! I began cooking in my tiny little apartment, all you need are the Bijouxs Basics and you can create very delicious meals. Enjoy!
    2015-12-14 04:56 | gUA52ckKWfck
    Yes, that’s right. It’s a family triaotidn to have bits and pieces buried in different places. The Hungarians will like this because of the Sopron Picnic event to open the Iron Curtain that he was involved in.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci