Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávétermelő országok // India
India
Kávétermő országok IV.
2010. Január 28., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / India
Indiába a kávé még az 1600-as évek elején megérkezett. Az országot ekkoriban a muzulmán mogul birodalom uralta. A legenda szerint Baba Budan szúfi szerzetes zarándokútja során utazott keresztül az akkori kávévilág központján, Jemenen. Az ország ekkoriban még uralta a kávétermesztést és kereskedelmet. A leszüretelt kávét feldolgozták, a magokat csírátlanították és így kereskedtek vele.

A jemeniek ezzel a módszerrel évszázadokig biztosították maguknak a kávétermesztés monopóliumát. Baba Budan Mocha kikötőjében ismerkedett meg a kávéval, majd a Mekkába vezető zarándoklaton a kávépörkölés és fogyasztás szokásaival. Mielőtt visszatért szülőföldjére, hét élő kávészemet rejtett el övében, amiket kicsempészett. Ebből a hét kávészemből sarjadt a mai India kávéültetvényeinek összes cserjéje.
A történet szép és valószínűleg van igazságalapja is, tény azonban, hogy export céljára először 1840 után a britek kezdtek kávét termelni az országban. A világ kávétermelésében az első tíz között szerepel India, nagyjából 3 millió ember dolgozik az iparágban, több mint 120.000 kávéültetvényen. 8 nagy kávés régiót különböztetnek meg, mindegyik az ország déli részén helyezkedik el: a karnatakai Mysore, keralai Malabar és tamilnadui Madras körüli területek adják a kávétermés nagy részét. Két fő szüreti időszakot tartanak, novemberben és februárban.
A kávépiacot az 1990-as években (hasonlatosan az egész gazdasághoz) liberalizálták, az állami tulajdonú Indiai Kávétársaság (Coffee Board of India) monopóliuma megszűnt.

A termelők – kereskedők ma már közvetlenül kapcsolódnak a világpiachoz.
Indiában "háromféle" kávét állítanak elő:
  • Cherry – száraz eljárással feldolgozott kávé
  • Plantation Arabica – nedves eljárással készített arabika fajta, az "A" jelzésű a legmagasabb minőség
  • Parchment Robusta – vizes (!) erjesztésen átesett robuszta fajta




    Indiai Kávék a Barista Szaküzletben Indiai Kávék a Barista Szaküzletben
    Szemes kávé >>

    Őrölt kávé >>
    Az indiai kávé jól kiegyensúlyozott és lágy. Testes és kerek, alacsony savassággal, könnyed fűszeres, néha édes és csokoládés illatjegyekkel. Néhány kivételtől eltekintve relatíve kis magasságokban folyik a kávéművelés, ennek köszönhető ez jellegzetes aroma- és íztérkép. Az egyre gyakrabban használt, betegségekkel szemben ellenálló arabika-robuszta hibridek azonban könnyen üressé, közömbössé tehetik ezt a kedves és kerek ízvilágot.

    Jól viselkedik különböző pörkölési szinteken és metódusoknál is. Néha megtalálhatóak benne az Indonéziából származó kávékra jellemző mély tónusú, földes illatjegyek. Mindezen tulajdonságai predesztinálják, hogy remek összetevője legyen egy különleges minőségű eszpresszó-keveréknek.



    Monsooned Malabar
    Monsooned Malabar
    Monsooned Malabar – India különleges kávéja

    A már említett malabari területről származó, száraz feldolgozással készült (cherry) kávé adja az alapját. A nyers kávészemeket több hónapig nyitott oldalú raktárakban tárolják. Az óceán felől érkező esős és párás levegő át meg átjárja a szemeket. 15-20 cm vastag rétegben szétterítik, gyakran forgatják és így "érlelik" a zöldkávét ebben a május-júniustól kezdődő monszunos időszakban. A folyamat során a kávébabok megsárgulnak, csökken savasságuk és teljesen egyedi, új érzékszervi jellemzők alakulnak ki. Egyszerre van jelen egyfajta nehéz egyhangúság és éles fűszeresség, vad csípősség az ízben.

    Old Brown Java
    Old Brown Java
    A "monszun-eljárást" eredetileg azért fejlesztették ki az indiai exportőrők, mert a tengeri szállítás felgyorsult. A mai Indonézia területéről származó "Old Brown Java" kávé a hosszú tengeri utaztatás során hasonló változásokon ment át a fából készült óceánjáró vitorlások raktereiben egykor, mint a mai "monszunkávé". A tengeri levegő átalakította a kávészemeket. A modern és gyors raktározási és szállítási technológiáknak köszönhetően azonban ez a "különleges feldolgozási mód" egyszer csak eltűnt. A fogyasztók hiányolták kávéjukból a megszokott ízt, így mesterséges úton újból előállították a "tengerízű kávét" és megszületett a "Monsooned Malabar". A romantikus név, történet és különleges feldolgozás jó reklámot adott a valóban unikális ízjegyekkel bíró kávénak, ami azóta is az igazi kávémániákusok egyik kedvence.

    Kapcsolódó linkek:
  • Tanulj többet a kávéról!
  • Barista Szaküzlet
  • Guatemala
  • Mexico
  • Jamaika vs. Jáva
  • El Salvador
  • Costa Rica
  • Kolumbia
  • Brazília
  • Kenya
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2014-08-09 18:07 | Df9u7hm3OdsM
    Does your blog have a contact page? I’m hviang trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.
    2014-08-07 07:40 | cZf8BdwkFn
    Excellent work, Nice Aim Www Preteen Nymphets No fucking mode I’d be tshrahing. I’d live the cameraman while my wife fucks the studs. Of course, it would end in a quantity of DP action with the three of us. Got to keep possessions exciting!
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci