Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Home Barista // Home Barista
Home Barista
Home Barista I.
2010. Október 5., Kedd
Klikkeljen a képre!
 / Home Barista
A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.

Ma már nem csak a vendéglátásban dolgozó profik számára adott a lehetőség, hogy baristává, igazi kávékészítővé váljanak. Az amerikai CoffeeGeek online kávés magazin "évértékelő" írásában ("State of Espresso") az egyik legfontosabb trendként emelik ki a fenti igazságot. Hazánk persze – jól tudjuk – nem Amerika, mégis nagyon hasonló folyamatokat figyelhetünk meg itthon is. Az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer megjelenése korszakváltást hoz a kávés világban. A szakszerű kávékészítés már nem csak a vendéglátók privilégiuma, sőt. Nagyon sok "kávémániákus" jobban ért a kávéhoz, mint az, akinek ez munkaköri kötelessége, hivatása lenne. Sajnos és szerencsére. A helyzet frusztrálhatja, de inspirálhatja is a vendéglátást. Ahogy az igényes borfogyasztók megkövetelik a különleges választékot és szakszerű borfelszolgálást, az igazi kávés vendégek is többre vágynak, mint egy "épp csak fogyasztható" vagy korrekt minőségű kávéra. Legalább azt és úgy, de inkább jobban és szebben, mint otthon. A meglévő vendégigény pedig a vendéglátóra is hat: sokan és egyre többen áldoznak pénzt és időt – a kávéra, a tanulásra, a technológiára.


A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.


Az ember egyik legfontosabb feladata a mindennapokban, hogy döntéseket hozzon. Ez mindig is így volt és valószínűleg így is marad. Döntéseink határoznak meg minket és életünket. A nyugati, jóléti társadalmakban, ahol – bár ezt néha nehéz észrevenni – mi is élünk, a feladat ugyanez. Az előző évszázadokhoz, évezredekhez képest a különbség csak annyi, hogy szinte felfoghatatlanul megnőtt a kínálat, a választható opciók száma. A hozzáférhető, felkínált vagy elvárt információk, szolgáltatások, lehetőségek és kockázatok, termékek, ajánlatok és kérések, feladatok és felelősségek megállíthatatlan folyama áraszt el minket nap mint nap. A választás pedig nehéz, mert kapacitásaink, erőforrásaink végesek.

A fogyasztói piacon ez látszólag nem olyan nagy probléma. Ha az egyik termék nem vált be, majd kipróbáljuk a másikat – ha az egyik kávé nem ízlett, jöhet a másik. De a helyzet bonyolultabb. A különböző kávék (ültetvény-, régió- vagy ország-szelektált, fajta vagy keverék), pörkölési metódusok, őrleményfinomságok, a készítés eszközei, zárt vagy nyitott technológiai rendszerei és sztenderdjei rendkívül sok kombinációt tesznek lehetővé. A jól megválasztott variáció csodálatos kávéélményt eredményez, de ha akár csak az egyik összetevő nem illeszkedik, az eredmény: csak egy pocsék kávé. A rossz kombinációk száma pedig szinte végtelen. Több nagyáruházban, kávékimérésben vagy kávézóláncban megjelentek már kiváló minőségű alapanyagok és megfelelő eszközrendszer, de ha nem tudjuk mit kell kezdeni az adott kávéval, az eredmény: megint csak egy pocsék kávé.

A következő hónapokban három fő vonalon haladunk, egymással párhuzamosan:

1. Espresso otthon
A vendéglátásban meghatározó, az egész világon elterjedt olasz eredetű kávékultúra összefüggéseit bontjuk ki. Keverékkialakítás, pörkölés, őrlés, kávékészítés és csészeminőség. Lehetséges mindez otthon? Őrlők és kávégépek, márkák és típusok, nyílt és zárt rendszerek, kávés patronok, kávépárnák és kapszulák, kisautomaták és hagyományos gépek…

2. Új és újra felfedezett kávéfőzési metódusok
A tradicionális kávékultúrák autentikus, a vákuumos, a csepegtetős vagy a hideg-áztatású kávékészítés modern formái pedig új és különleges, de mindenekelőtt csodás kávéélményekkel ajándékozhatnak meg. Az ibrik, a karlsbadi kanna, a french press vagy a vákuum-kanna csak arra vár, hogy kipróbáljuk!

3. Kávés "kérdezz-felelek"
A rovatban keressük (és remélhetőleg megadjuk) a választ a témát érintő minden, épp csak felmerülő vagy gyakran ismételt kérdésre:
  • Hogyan vásároljunk és tároljunk kávét?
  • Milyen vizet használjunk a kávékészítéshez?
  • A koffeinmentes kávé olyan, mint az alkoholmentes sör?
  • Az instant kávé nem is igazi kávé, vagy éppen a kávézás jövője?

    Elindulunk tehát a kávé világának felfedezésére, remélve, hogy Önök is bekapcsolódnak ebbe az izgalmas expedícióba!

    Kapcsolódó linkek:
  • Kávévásárlás otthonra
  • A koffeinmentesítés
  • Coffee mythbusters - A koffeinmentes kávé olyan, mint az alkoholmentes sör?
  • Koffein/mentes - A koffein élettani hatásai
  • Barista Szaküzlet
  • Tanulj többet a kávéról!
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-10-29 09:23 | qYnQNmSTCaAL
    hello there and thank you for your info e2€“ Ie2€â"˘ve definitely pkceid up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..
    2015-10-27 12:41 | 7r4zKXSHQ3Q
    I am accordingly blfissul to recite this. This is the type of info that needs to live specified and not the unintended party line that’s by the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.
    2015-10-26 02:20 | 4FNxlHs95
    As soon as I initially left a coemnmt I clicked the Notify me any time new coemnmts are added checkbox and now each time a remark is added I receive four messages with the same coemnmt.
    2015-10-09 07:35 | 3fFylvkH
    Thanks for the wonderful tool. It is wokring in a peculiar way.It sends the gift as if it were a request for spice from the sender in the ZMC of the receiver but on accepting request the spice is received in the Spice Rack of the receiver.
    2015-10-08 19:14 | bjc7T8sKxZAH
    Excellent read, I just passed this onto a ferind who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!
    2015-09-20 12:20 | 1c2TVutTjg
    A few things i have often told peosnrs is that when evaluating a good internet electronics retail outlet, there are a few components that you have to take into account. First and foremost, you would like to make sure to choose a reputable and also reliable shop that has picked up great evaluations and rankings from other individuals and marketplace leaders. This will make certain you are handling a well-known store that provides good program and assistance to their patrons. Many thanks for sharing your notions on this web site.
    2012-11-07 14:48 | aTHrQuwkHuSixSY
    Just want to say your article is as asunonditg. The clearness on your submit is simply spectacular and that i could think you are knowledgeable on this subject. Fine with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep updated with drawing close post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying work.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci