A bajnok itala

-
2010.06.10.

A bajnok itala

Molnár Attila harmadszor nyerte meg az áprilisi Csodálatos Kávé kiállításon lezajlott országos barista bajnokságot. A kísérletező kedvű kávémester ezúttal is meglepte a zsűrit, s a londoni világversenyre szintén meglepetést tartogat…


– A kávéddal és a szervírozással is sikerült meghökkentened a zsűrit, Mr. Sherwood kedvesen pimaszságnak nevezte a letehetetlen poharat. Azoknak, akik nem látták a bemutatót, meséld el, hogy is volt ez a szervírozás.

– Az volt az elméletem, hogy úgy prezentálom az italt, mintha egy virágot vagy egy kis ajándékot nyújtanék át. A poharat nem lehetett letenni, az volt a célom, hogy tessék illatolni, kóstolni, megint illatolni, kóstolni és gyorsan mind meginni. Ezt a szénsavas almalé miatt találtam ki, mert hamar elszáll ez a fenséges hatás.

– Milyen kávét használtál, és miért éppen azt választottad? Mindehhez honnan jött az ötlet, hogy almapürét keverj?

– Kenyai kávét, egészen pontosan singel origin Kangocho Gikanda, medium roast a típusa.
Ennek a kávénak nagyon gyümölcsösek a jegyei, érezni cseresznyét, áfonyát, és az illata mintha vadalmahéj volna. Innen jött az alma ötlete, az illat alapján döntöttem el, hogy ehhez friss almalé kell.

– Ugyanezzel az itallal indulsz Londonban is, vagy változtatsz a koncepción és a tálaláson?

– Az ital alapja ez lesz, de a koncepció változik, erről még nem beszélhetek, a verseny előtt csak annyit mondhatok, hogy alapjaiban fogom újraértelmezni a kávéfogyasztást. Remélem…

– Egy hónap van még a világbajnokságig. Hogyan telik ez az időszak felkészülés szempontjából, lesz-e újabb külföldi meeting, vagy itthon gyakorolsz?

– Még egy dániai út van hátra, és aztán megint bezárkózom a kis laboratóriumomba kísérletezni.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett Londonban?

– Ha sikerülne az álmomat valóra váltanom, azzal maximálisan elégedett lennék... hogy mi az, elmondom, ha valóra vált.

A győztes kávéital

Friss, enyhés szénsavas, igazi nyári ital. Az alapja nagyon gyümölcsös kenyai kávé, amely vadalma-jegyekkel is bír. A gránátalmalé kellemesen fanyar, kesernyés ízt ad a kávénak. Az édes ízhatást pedig a tűzpiros, redchief alma frissen préselt levével érjük el, amit egy kis szénsavval felpezsdítünk.

Hozzávalók: eszpresszó (singel origin Kangocho Gikanda kávé), friss redchief almalé, friss gránátalmalé

Elkészítés: Törjük össze a gránátalmát, préseljük ki a levét. Szűrjük le, és préseljük ki a maradék levet is, majd hagyjuk egy jégen fekvő fémedényben, hogy lehűljön. Hűtsük le az eszpresszót az előbbi technikával egy másik edénybe. Öntsük a gránátalmalevet az eszpresszóhoz. Keverjük el alaposan, hogy lehűljön. Szűrjük egy behűtött edénybe. A frissen préselt piros alma levét szűrjük le, majd öntsük szifonba. A kávé-gránátalma keveréket töltsük a pohárba, majd spricceljük fel az almalével.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság májusi számában található

  • Tetszett a(z) A bajnok itala hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) A bajnok itala hír? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak hírek

    Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

    Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

    2020.09.21.

    "narrow"
    Gear.svg