A kavehazak.hu együttműködő partnere 2024-ben a Cellini és a MOAK kávé forgalmazója: EspressoShop.hu
2024.02.25.
Molnár Attila harmadszor nyerte meg az áprilisi Csodálatos Kávé kiállításon lezajlott országos barista bajnokságot. A kísérletező kedvű kávémester ezúttal is meglepte a zsűrit, s a londoni világversenyre szintén meglepetést tartogat…
– A kávéddal és a szervírozással is sikerült meghökkentened a zsűrit, Mr. Sherwood kedvesen pimaszságnak nevezte a letehetetlen poharat. Azoknak, akik nem látták a bemutatót, meséld el, hogy is volt ez a szervírozás.
– Az volt az elméletem, hogy úgy prezentálom az italt, mintha egy virágot vagy egy kis ajándékot nyújtanék át. A poharat nem lehetett letenni, az volt a célom, hogy tessék illatolni, kóstolni, megint illatolni, kóstolni és gyorsan mind meginni. Ezt a szénsavas almalé miatt találtam ki, mert hamar elszáll ez a fenséges hatás.
– Milyen kávét használtál, és miért éppen azt választottad? Mindehhez honnan jött az ötlet, hogy almapürét keverj?
– Kenyai kávét, egészen pontosan singel origin Kangocho Gikanda, medium roast a típusa.
Ennek a kávénak nagyon gyümölcsösek a jegyei, érezni cseresznyét, áfonyát, és az illata mintha vadalmahéj volna. Innen jött az alma ötlete, az illat alapján döntöttem el, hogy ehhez friss almalé kell.
– Ugyanezzel az itallal indulsz Londonban is, vagy változtatsz a koncepción és a tálaláson?
– Az ital alapja ez lesz, de a koncepció változik, erről még nem beszélhetek, a verseny előtt csak annyit mondhatok, hogy alapjaiban fogom újraértelmezni a kávéfogyasztást. Remélem…
– Egy hónap van még a világbajnokságig. Hogyan telik ez az időszak felkészülés szempontjából, lesz-e újabb külföldi meeting, vagy itthon gyakorolsz?
– Még egy dániai út van hátra, és aztán megint bezárkózom a kis laboratóriumomba kísérletezni.
– Milyen eredménnyel lennél elégedett Londonban?
– Ha sikerülne az álmomat valóra váltanom, azzal maximálisan elégedett lennék... hogy mi az, elmondom, ha valóra vált.
A győztes kávéital
Friss, enyhés szénsavas, igazi nyári ital. Az alapja nagyon gyümölcsös kenyai kávé, amely vadalma-jegyekkel is bír. A gránátalmalé kellemesen fanyar, kesernyés ízt ad a kávénak. Az édes ízhatást pedig a tűzpiros, redchief alma frissen préselt levével érjük el, amit egy kis szénsavval felpezsdítünk.
Hozzávalók: eszpresszó (singel origin Kangocho Gikanda kávé), friss redchief almalé, friss gránátalmalé
Elkészítés: Törjük össze a gránátalmát, préseljük ki a levét. Szűrjük le, és préseljük ki a maradék levet is, majd hagyjuk egy jégen fekvő fémedényben, hogy lehűljön. Hűtsük le az eszpresszót az előbbi technikával egy másik edénybe. Öntsük a gránátalmalevet az eszpresszóhoz. Keverjük el alaposan, hogy lehűljön. Szűrjük egy behűtött edénybe. A frissen préselt piros alma levét szűrjük le, majd öntsük szifonba. A kávé-gránátalma keveréket töltsük a pohárba, majd spricceljük fel az almalével.
További Kávéházak hírek
A kavehazak.hu együttműködő partnere 2024-ben a Cellini és a MOAK kávé forgalmazója: EspressoShop.hu
2024.02.25.
Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest
2020.09.21.
A MindigKávé szeptemberi szemes kávé akciója
2020.09.09.
Hétfőn nyithatnak a vidéki éttermek és kávézók
2020.05.02.