Fekete kávé, zöld minősítés

-
2011.03.06.

Fekete kávé, zöld minősítés

Új kávéra vált a hazánkban 37 egységet üzemeltető McCafé és az ország legnagyobb étteremlánca, a McDonald’s. Az újonnan bevezetett kávé a fenntarthatóság jegyében készült és Rainforest Alliance minősítéssel rendelkezik. A frissen őrölt, olaszos pörkölésű, 100 százalékban Arabica kávéból naponta 16.700 csészével adnak el az aranyívek alatt.


Az új kávé nemcsak a kávézóláncnak, de a McDonald’s étteremhálózatnak is kizárólagos kávéja lesz. A hazai egységekben frissen őrölt, 100 százalékban Arabica kávébabból készült fekete a legjobb minőségű kávék őshazájából, Dél- és Közép-Amerikából származik. A kávézókban és éttermekben forgalmazott kávé azonban eltérő ízvilágú: míg előbbire a selymesebb aroma jellemző, addig utóbbiban az olaszos, erősebb pörkölésű zamatok dominálnak.

A különböző ízek ellenére a slágertermékek között nincs különbség: mind a McCafékban, mind az éttermekben a cappuccino és az eszpresszókávé a legkelendőbb. A hazai hálózatban összesen naponta több mint 16.000 csésze feketét isznak a vendégek. Ez több mint másfél mázsa kávéból készül, ami éves szinten 59 tonna kávébab felhasználását jelenti. A kávézóláncban minden hatodik, az éttermekben minden tízedik percben elkészül egy csésze fekete; ez 365 nap alatt közel 300.000 liter főzött kávét jelent.

A hazai McDonald’s és McCafé egységekben 2007 óta forgalmaznak fenntartható kávét. Újdonság, hogy a frissen bevezetett kávé, Rainforest Alliance (RA) minősítéssel rendelkezik. Az RA által támasztott kritériumok között szerepel a természeti környezet, az érzékeny trópusi ökoszisztéma óvása, a kávétermelő farmerek méltányos megfizetése és érdekképviseletük védelme.

A McCafé 2010 októberében, a Vatera.hu aukciós portál felhasználói között készített online felméréséből kiderült: a megkérdezett kávéfogyasztók fogékonyak a fenntartható kávéra, 48%-uk válaszolta azt, hogy ilyen feketét választana, ha tudna róla, hogy így termesztették.

Amit a McCafé-ról tudni kell…

  • A McCafé kávézók nagy része a McDonald’s éttermein belül találhatók, azonban attól eltérő hangulatú, igazi kávéházi atmoszférát idéző berendezéssel, színvilággal és kínálattal várják a vendégeket.

  • Minden hazai McCaféban fenntartható, Dél- és Közép-Amerikából származó, olaszos pörkölésű, Rainforest Alliance minősítésű kávé kapható. A Rainforest Alliance által támasztott kritériumok között szerepel az érzékeny trópusi ökoszisztéma óvása, a kávétermelő farmerek méltányos megfizetése, iskoláztatása és egészségügyi ellátása.

  • A McCafé kínálatában hagyományos és különleges kávékészítmények egyaránt megtalálhatók. Ezek a legjobb minőségű, 100% Arabica, frissen őrölt szemes babkávéból készülnek. A kávé mellé sütemények széles kínálatából választhatunk.

  • A kávézó láncnál nemcsak a klasszikusokat, – eszpresszó, bécsi és hosszú kávét, cappuccinót, macchiatót – hanem kávérajongóknak szánt ínyencségeket is kérhetünk. Megkóstolhatjuk kávénkat például amaretto, mogyoró, vagy kókusz ízesítéssel is.

  • A McCaféban kényelmes fotelekben ülve, porcelán csészéből ihatjuk meg a kávénkat. A kávézó kellemes helyszín lehet egy baráti csevegés, munkamegbeszélés, vagy akár egy randevú számára. Ha megéhezünk, a ropogós meleg szendvics mellett sütemény-finomságok közül választhatunk, és frissen facsart narancslevet is kortyolhatunk.

  • A minőségi kávékülönlegességek széles kínálata mellett a McCafét egyedi szervírozás is jellemzi. A kávézó lánc tehetséges baristái különleges mintákat rajzolnak a helyben őrölt kávéból készült ital habjára, ami így nem csak illatával és zamatával, de külsejével is rabul ejti érzékszerveinket.

  • Jelenleg 37 McCafé működik szerte az országban.

  • A McCafé ötlete Ausztráliából indult el. 2003-ban a világon hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s.

  • 2007 novemberében nyitott az első, 2010-ben a második olyan McCafé, amely a McDonald’s éttermen kívül, különálló kávézóként várja vendégeit. Az egyik az Aréna Pláza, a másik pedig a Lurdy Ház bevásárlóközpontban működik.

  • Tetszett a(z) Fekete kávé, zöld minősítés hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Fekete kávé, zöld minősítés hír? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak hírek

    Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

    Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

    2020.09.21.

    "narrow"
    Gear.svg