Igaz vagy hamis?

-
2009.03.11.

Igaz vagy hamis?

Az esetek többségében a "Kávé és Egészség" összefüggéseiben érzek bizonytalanságot. Nem hiszem, valaha kiderül-e, hogy méreg vagy kincs a reggeli fekete, de természetesen más megkérdőjelezhető vagy teljes őrületekkel is találkozunk. Kicsit szemezgettünk nektek.



Talán a legaktuálisabb:
Gennaro Pelliccia (Costa Coffee) közel húsz éve minden évben minősíti a zöldkávét. A világméretű kávézólánc főkostolója, a londoni központot elhagyó szállítmányokból mindig megkostól pár szem kávébabot és ezzel is biztosítja a láncon belüli sztenderd minőséget.. A főkostoló nyelve és izlelő bimbói 10 millió fontra vannak biztosítva a Lloyd’s- nál.
Évente 108 millió csésze kávéról tudja, hogy jó.
Tovább>>

Amerikai:
Tehát Maine, Amerika. Gazdasági válság idején sem félnek vállalkozást, kávézót indítani. Csak egy kicsit jobban bebiztosítják magukat (és a profitot). Így vállalkozó kedvű tulajdonosunk TOPLESS Kávézót nyitott így csempészett bujaságot apa reggeli kávéjába. Természetesen rengeteg panasz érkezett de az Önkormányzat engedélyezte az üzemeltetést.
Tovább>>

Jóbol is megárt a sok:
Azok, akik sok koffeint visznek be szervezetükbe, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak akusztikus és vizuális hallucinációs élményeket, derült ki a Durham Egyetem kutatásából.
Komoly koffeinfogyasztók, akik napi hét csésze kávénak megfelelő koffeint juttatnak a szervezetükbe, háromszor nagyobb valószínűséggel hallottak nem létező hangokat, mint azok, akik csak napi egy csésze kávénak megfelelő koffeint fogyasztanak.
Tovább>>

Nők és a kávé:
Frank Speizer 1976-ban úgy látta, hogy a nők egészségével az amerikai közegészségügy nem foglalkozik olyan jól, ahogyan arra szükség volna, ezért megtervezte a Nurses’ Health Study programot. Ester Lopez-Garcia és munkacsoportja 83.076 nőtagjának adatait dolgozta fel. A kávéfogyasztást és a hölgyek egészségének alakulását 24 éven keresztül figyelték. A tanulmányban minden résztvevő súlyos betegségét, esetleges halálát gondosan dokumentálták. Ha a legkülönbözőbb, egyéb tényezőket, mint az életkort, a dohányzást, az alkoholfogyasztást vagy a hormonkezelést külön figyelembe vették, a kávézás hatásának célzott értékelése meghökkentő eredménnyel végződött. Azok a nők, akik naponta legalább négy alkalommal kávéztak, 20 százalékkal ritkábban kaptak agyi katasztrófát, mint akik legfeljebb havonta egyszer ittak kávét.
Tovább>>

Tajvan:
December óta lehet kapni a tajvani kávézókban sós kávét. 326 kávézót üzemeltet a cég, és ezekben azt mondják, 3 hónap alatt nagyjából 15 ezer sós kávét adtak el.
"Különleges ízt ad a kávénak a só, ínyenc vendégeknek ajánljuk. Én azt szeretem a legjobban, ha a sós kávéra, kókuszreszelékkel megszórt tejes hab kerül" - mondta a tulajdonos.
Tovább>>

Bőrrák ellen:
Az ultraviola sugárzás az egyik legfontosabb faktor, mely nem melanóma jellegű rákot okoz. A sugarak a bőrsejtek DNS-ét károsítják, melyek aztán mutálódnak és elrákosodnak. Több tanulmány is kimutatta már, hogy azok, akik rendszeresen isznak kávét vagy teát, kevesebb esetben betegszenek meg nem melanóma jellegű bőrrákban. Nemrég 90 000 kaukázusi nő bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy minden egyes koffeines kávé elfogyasztásával 5 százalékkal csökken a bőrrák valamelyik fajtájának kialakulási esélye (a koffeinmentes kávé hatástalannak bizonyult). Naponta 6 kávét kellene meginnunk ahhoz, hogy mindössze 30 százalékkal csökkentsük a rák kockázatát, a tea védő hatása pedig csak fele a kávéénak..
Tovább>>

Csontritkulásra ítélve:
A kávé, a fekete tea, a koffeint tartalmazó kóla típusú italok is diuresis fokozásával vezethetnek negatív kalciumegyensúlyhoz. Minden csésze kávé 100 mg-al emeli a kalciumszükségletet, ezért különösen csekély bevitel esetén kerülni kell a kávézást a osteoporosis (csontritkulás) megelőzése érdekében.
Tovább>>

Kutatók "bölcs" tanácsa, válság kezelés:
..számolja ki, mennyit költ kávéra egy nap - pláne, ha a divatos, amerikai stílusú kávézókat választja. Arról nem is beszélve, hogy a kávézással sokszor együtt jár egy kis édesség, sütemény nassolása is. Vegyen inkább egy termoszt, főzze le reggel, otthon az egész napi fekete-adagot. Persze, nem olyan friss, mint a kávéházban, viszont úgy készíti, ahogy Ön szereti -és nagyságrendekkel olcsóbb is.
Tovább>>

Tetszett a(z) Igaz vagy hamis? hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Igaz vagy hamis? hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg