Kávézzunk felelősen!

-
2008.11.05.

Kávézzunk felelősen!

2008. elejétől a McDonald’s Douwe Egberts UTZ minősítésű kávét kínál hazai McCafé kávézóiban és éttermeiben egyaránt. Döntésével egyedülálló módon képviseli hazánkban a fenntartható fejlődés és a fair trade kereskedelem korszerű eszméjét.


Mit jelent az UTZ?
Az UTZ a világ egyik legnagyobb minősítési programja, amelynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy az alapanyagul szolgáló kávébabot felelősségteljesen, olyan farmokon termesztették, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget. A minősítés elnyeréséhez a gazdálkodóknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és az energia takarékos használatára, a növényvédőszerek alkalmazására és a talajerózió megelőzésére. Emellett biztosítaniuk kell, hogy az ültetvényeken dolgozók megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, gyermekeik oktatásban részesüljenek.

Az UTZ minősítés mindezt magában foglalja. Az éves ellenőrzések során a fenntartható termelést és a minőséget biztosító egyensúly fennállását független auditorok vizsgálják. Ez a termelőktől felelősségteljes gazdálkodást követel meg, amely egyaránt óvja a természetet és az ültetvényeken dolgozókat – a McCafé vendégeit pedig nemcsak a minőségről, de a jelenlegi termelési gyakorlat fenntarthatóságáról is biztosítja.

Ellenőrzött minőség
A visszakövethetőség fontos eleme a minősítésnek. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a kereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán nyomon követhetik a kávé származását és útját. Az azonosító szám segítségével megbizonyosodhatnak arról, hogy a kávé valóban UTZ tanúsítvánnyal rendelkező farmról ered.

Az UTZ története

A minősítés egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére 1997-ben jött létre. Azóta az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és non-profit szervezetként, egy termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből álló független vezetőséggel folytatja munkáját. Az UTZ CERTIFIED és a Fair Trade mint vezető programok a kávéminősítés terén egymás kiegészítőjeként működnek, nem egymás vetélytársaiként. A Fair Trade abban segít, hogy a szegénységet csökkentse egy adott területen, és a kávé árának alsó határt szabjon, ezzel elsősorban a kedvezőtlen helyzetben lévő kistermelőket támogatva. Az UTZ CERTIFIED program valamennyi termelő számára lehetőséget nyújt és ösztönzést ad arra, hogy felelősségteljesen és a fenntartható gazdálkodás korszerű szabályai szerint termesszen visszakövethető, jó minőségű kávét.

Tetszett a(z) Kávézzunk felelősen! hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávézzunk felelősen! hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg