Látni és látszani

-
2008.05.21.

Látni és látszani

Az esztergomi Kis-Duna-part kitűnő helyszín a korzózásra. Ezt a műfajt igazi szakértelemmel utoljára nagyszüleink, dédszüleink művelték. Akkor a daliás ifjak - a kor követelményeinek megfelelően - karddal a baljukon, menyasszonyukkal a jobbjukon vonultak könnyedén az erre kijelölt helyeken, többek közt a kávéházi teraszokon lebzselők kíváncsiságát kielégítendő.


Ma a korzózás más felszerelést igényel, de a lényeg ugyanaz. A vadkacsák és hattyúk lakta Kis-Duna-ágra néző, platánfák hűsében meghúzódó Dunakorzó kávézóból most is könnyen betekinthetünk a város életébe. Diákok sétálgatnak, a kutyás középkorúak rövid politikai eszmecserére futnak össze, a kocogót pedig egy dérrel-dúrral befutó motoros rémiszti halálra - nyilván imponálni kell a hátsó ülésen utazónak. A Dunakorzó fő vonzereje nem a szokásos kávéházi szolgáltatás.

Látni és látszani - ehhez veszünk belépőjegyet eszpresszónkkal. A belső nem is különösebben igényes: a berendezés egy kilencvenes években épült hétvégi ház és egy félreeső presszó ötvözetére hajaz.

Ám a kávézó éppen ezzel az esetlen otthonosságával szerethető. A pult rendezetlensége vagy a szürke kárpit keltette rossz érzés azonnal elmúlik, ha megkóstoljuk a helyben készült almás pitét. A tökéletes krémű kávé érkeztével nyugodtan sóhajthatunk: a Dunakorzóban gazdája van a dolgoknak.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 20. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

  • Tetszett a(z) Látni és látszani hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Látni és látszani hír? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak hírek

    Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

    Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

    2020.09.21.

    "narrow"
    Gear.svg