Magyarország, a mostoha haza

-
2008.03.17.

Magyarország, a mostoha haza

1,7 milliárdos hűtlen kezelés - feljelent a fővárosi Fidesz Intőt kapott Magyarország Gyerekkori álmuk vált valóra végre


FN
A 19. századi magyar nemzetiségpolitika elhatározássá érlelte, Trianon pedig megpecsételte a szlovákok kiválását az ezeréves történeti magyar államkeretek közül. Törvényszerűen történt mindez? Szó lesz a magyar Heródesről és a cseh Egyiptomról, a tyúkszemre hágás politikájáról, a Tót Impériumról és a kölcsönös lenézésről. A jövőt a nemzeti kisebbségek és a kölcsönös önkritika jelenti. Folytatódik a közös múlttal való szembenézés a FigyelőNeten Szarka László történész segítségével.


A dualizmus korának pozitív nemzetiségpolitikai teljesítménye Eötvössel, Deákkal gyakorlatilag véget ér. Naplójában Eötvös a Gondviseléstől ötven békés évet kért az 1860-as évek elején ahhoz, hogy Magyarország elég erős legyen az ország föderalizálására. Az ötven év megadatott, de kevésnek bizonyult... Deák még az 1860-as évek végén azt mondta, minden magyarországi nemzet színházát támogatni kell. Felszólalt a Parlamentben, hogy az újvidéki szerb színház ugyanúgy kapjon támogatást, mint a magyar. Az ilyen értelmű felszólalások azonban egyre ritkábbak lettek – sorolja az osztrák–magyar kiegyezés után a nemzetiségi kiegyezés elszalasztott lehetőségeit Szarka László történész.

Tovább>>

További híreink:
1,7 milliárdos hűtlen kezelés - feljelent a fővárosi Fidesz
Intőt kapott Magyarország
Gyerekkori álmuk vált valóra végre

Tetszett a(z) Magyarország, a mostoha haza hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Magyarország, a mostoha haza hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg