Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 1.5.5. Magyar kávétörténet
1.5.5. Magyar kávétörténet
2005. Augusztus 10., Szerda
Barista Hungary
A magyarországi kávékultúra három forrásból merít. A török uralom alatt már jelen volt, de nem volt meghatározó a kávéfogyasztás. Igazából csak az ugyanezt a kávéiskolát közvetítő kereskedő népek (örmények, rácok, görögök, zsidók) ténykedésének volt valós hatása.

Modern pesti café - a UPC
Modern pesti café - a UPC

A bécsi iskola elterjedésének egyrészt a birodalmi központ kulturális kisugárzása volt az oka, másrészt az, hogy Bécs kapcsolódási pontot jelentett Nyugat-Európa irányába. Az olasz kávékultúra az 1930-as években, az eszpresszó kávégépekkel együtt érkezett Magyarországra. A legújabb technológia a megváltozott életvitelnek megfelelő üzlettípust hozott magával.

Az első három pesti kávéház mintha ezt a fent említett három forrást jelenítené meg egy történelmi pillanatban. Az első név szerint is ismert kávéfőző egy bizonyos Kávéfőző Balázs. Bizonyára nem ő volt a legelső és nem is az egyetlen. Bevilaqua Borsody Béla az európai kávéházakat ezidőtájt három típusba sorolja:

"A török a kávéhoz a dohány és a kábítószerek élvezetét kapcsolja, vagyis egyben >>pipásház<<, az olasz típust különféle szerencsejátékok jelenléte fémjelezi, ez a >>játékosház<<; a német típus pedig békés kvaterkázásra, újságolvasásra ad lehetőséget: >>beszélgetőház<<.

Úgy tűnik, a kultúrák kereszteződésében lévő Magyarországon kezdettől fogva mindhárom funkció ötvöződött – ha véletlen is, de jellemző, hogy az első pesti kávésgilde három tagja épp a szerb Cavesieder Blasius, az olasz Francesco Bellieno és a német Johann Starkh volt." Ez az ötvözet határozta meg a modern kávéház szolgáltatásainak alapját is.

A korabeli Pest határában évente négy vásárt tartottak. Ezáltal szerzett Pest meghatározó gazdasági és kulturális szerepet és indult dinamikus fejlődésnek. A vásárterületek vonzáskörzetében alakultak ki a már meglévő fogadókból az első kávéházak.

Az elsőt Kávéfőző Balázs nevéhez kötjük 1714-es alapítási dátummal. A kávéház intézménye egyre népszerűbbé válik a 18. század folyamán de a sokasodásnak gátat szab a kávésjog rendszere, melynek eltörlése után gombamód nyílnak a kávéházak.

Ez vezet az 1900-as századforduló virágzó kávéházi életéhez. Budapest kiérdemli a kávéházak városa címet a közel ezer kávé üzletével (kb. 590 kávéház, és 400 kávémérés).

A kávéházak világában a 30-as években új jövevény az eszpresszó. Ez az üzlettípus a szocializmus évei alatt, ha lefokozott állapotban is, de valamit át tud menteni a kávés vendéglátás otthonosságot, közéletet, összefoglalva városi élet- és alkotóteret adó funkciójából.

Főmenü:

 • 1.5.1 Bécsi kávéházak
 • 1.5.2 Olaszország kávéházai
 • 1.5.3 Francia kávéházak
 • 1.5.4 Nagy Britannia

 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2014-08-09 18:00 | pRYBSRs6Obch
  Does that beer bottle say Helen?Glad all turend out ok in Serbia after all. Dont be afraid to barter at borders if it is possible. You know, we are only poor travellers we are only just able to afford to ride these bikes etc..etc. is petrol/deisel expensive here?By the way is petrol & deisel expensive where you are or is it ok ?Hope all goes very well for you keep goin.Daddyman
  2014-08-08 02:50 | 1TsMOmhKi
  [ cdgy igaz ! c9n prf3be1ltam rf3la besze9lni,tf6bb-kevesebb sikerrel,mert a "faszobros" te9me1t ele9g gyenge9n tutdam elmondani. ] Az f3re1krf3l (Pe9cs) nem szedvesen edrne9k most, mert az egyik vesszőparipe1m ! = a nem műkf6dő pe9csi kf6zte9ri f3re1k) Viszont ezt aje1nlom ( Googleban az elismere9se9ről edgy kf6nnyebb keresge9lni.) Na, a nem műkf6dő 3 db. pe9csi f3ra : Tettye e9s a Petőfi u.sarok - e9s a (volt) Olimpie1ne1l (az leszerelve) "Faszobrokhoz" Bre9mai muzsikusokhoz : gondolom van (me9g) egy koroszte1ly,akiknek gyermekkore1val ffcgghet f6ssze. ( az emledtett mese ismerete)
  2014-08-07 07:48 | mkCrFBGK0D9y
  , ’Hungarian landowners are elnttied to kill their serfs.’ This commentator had never set foot on Hungarian soil, but there was no doubt in his mind as to the truth of this statement. Stories about feudal Hungary were planted incessantly after the first World War in order to calm the world’s conscience, which was a little troubled by the fact that in the name of national self- determination, more than three million Magyars had been put under Czech, Rumanian and Serbian rule. Now their feudal lords could no longer chop off their heads. "
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci