Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
2007. December 11., Kedd
A félautomata gépek legfőbb paraméterei a csaptelepek száma és a méretek, a kazán űrtartalma és a teljesítményigény, a gőzcsapok száma, a gép súlya, végül pedig a programozhatóság.

A hagyományos kávégépek egy-négy csapteleppel bírnak. Csaptelepenként egy-két (esetenként 3) kifolyócsőrös szűrőtartóval. A kettőnél több csaptelepes gépek maximkális kihasználásához nagy forgalom esetén már több kezelő szükséges. A csaptelepeknek megfelelően hosszúak a gépek. Ez a hossz kb. 300 mm csaptelepenként. Ez az irányadó szám két esetben nem alkalmazható.

Az egy csaptelepes gépeknél előfordulnak keskenyebb és szélesebb gépek is, a kazánmérettől függően. A két csaptelepes gépeknek pedig van egy keskenyebb, általában kompaktnak nevezett változata. Érdekesség, hogy egyes gyártók készítenek ún. magasított verziókat is (tall cup version) a magasabb papír, illetve műanyag poharakhoz, azokba az üzletekbe, ahol elvitelre értékesítenek.


A kazán űrtartalma általában csaptelepenként 5-6 liter, a maximális teljesítményigény pedig 1200-1500 W. A gőzcsapok száma általában kettő, a gép két oldalán. A kávégépek súlya akkor lehet szempont a beszerzésnél, ha kihelyezett rendezvényeknél, vagy házon belüli rendezvényeknél szállítani kell a gépet.

A programozhatóság természetesen csak a félautomata gépeknél jöhet szóba. Egy programozható félautomata gépen általában 5-6 program gomb van. A programok az egyes kávéitalokhoz szükséges víz mennyiségét tartalmazzák. Így egy gombnyomásra lefőzhető egy vagy két espresso, illetve továbbengedhető vagy bármikor megszakítható a víz folyása.

Egyes gépeknél három pár program gomb van. E gépek gyártói szem előtt tartották, hogy van, aki rövidebben (ristretto), van aki hosszabbra eresztve (lungo) issza az espressót. Amíg az olasz eszpresszó 20-25ml, a ristretto ennél rövidebb, a lungo pedig hosszabb, 35-40 ml. A program gombhoz ennél nagyobb vízmennyiség rendelése értelmetlen: tönkreteszi a kávé ízét és az egészségre káros vegyületeket is kivonja az őrleményből! A hosszú kávé az espresso alaphoz hozzáadott forró vízzel készül, ez az americano.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek


  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci