Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 7.3.6 Az automata kávégépek
7.3.6 Az automata kávégépek
2007. December 11., Kedd
Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.

E kifejezés alatt azokat a kávégépeket értjük, amelyek a kávébabokból gombnyomásra kávéitalt készítenek. Az automatizmus tehát nem az értékesítésben hangsúlyos, hanem a termelő tevékenységben.


Ezek a gépek az őrlés feladatát is elvégzik, oly módon, hogy az őrlő egybe van építve a kávégéppel. Egyes típusoknál két tartállyal két féle babkávé felhasználására van lehetőség: egyik az espressóhoz, a másik a cappuccinóhoz. Az italkészítés azonnali, adagonkénti őrléssel történik. Ez az, amit általában automata gép alatt értenek. A gépek automatikusan készítik a tejhabot, adagolják a tejet, így a gép használójának a csésze elhelyezésén és a gomb megnyomásán túl nincs más feladata.

Mint minden területen, a kávékészítés esetében is számos előny szól a teljesen automata gépek használata mellett. De ezeket az előnyöket csak akkor lehet kihasználni, ha pontosan ismerjük a gépek lehetőségeit. Az automatizmus három legfőbb előnye: a könnyű kezelhetőség, a sztenderd végtermék és a gyorsaság.

A könnyű kezelhetőség előny, ha a géppel dolgozó alkalmazott nem rendelkezik a jó minőségű kávé előállításához szükséges ismeretekkel, vagy a vendég, például egy önkiszolgáló étteremben, irodában maga nyeri ki az italt a kávégépből.

A sztenderd, mint minden más esetben, itt is azt jelenti, hogy a minőségi ingadozást a lehető legjobban korlátok közé szorítják. Adott esetben ez az őrlemény mennyiségét, a tömörítést és az átengedett víz mennyiségét jelenti. Jó beállítások esetén és azonnali őrléssel egy szuperautomata kávégép kiváló minőségű italt képes előállítani. A vendég bármikor térjen is vissza, állandó beállítás mellett azt a kávét kapja, amit legutoljára.

Az automata kávégépek teljesítményére jellemző, hogy egy ilyen kávégép óránként 200-240 espresso vagy 100-120 cappuccino lefőzésére is képes lehet.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai


  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2013-03-21 10:49 | QsLLDDxzgqasMwlAhF
    Great photo. And I agree with you. Photography is making me look at life in a new way. I see tihgns I used to be in too big of a hurry to notice. And I enjoy tihgns more--I find beauty in little tihgns and pay more attention to what’s happening NOW.
    2008-07-18 19:36 | Burai Róbert
    Hol,és mennyiért lehet ilyen automata gépet venni? 20-9-939-037
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci