Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 8. A barista
8. A barista
2007. December 11., Kedd
Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.

Forráskép: www.cocoajava.com
Forráskép: www.cocoajava.com

Ekkor jelentek meg újra a sommelier-k, akik a borok, a mixerek, akik a kevert italok szakértői. Az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként.

Az olasz eredetű barista szó egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban, a hetvenes-nyolcvanas években indult espresso-kultusz hirtelen magas rangra emelte a kávéhoz és az eszpresszó technológiához értőket. Baristának azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik.

A barista hivatás egyszerre hasonlítható a mixerhez és a sommelierhez. A mixer alapvetően a bár mögött dolgozik, feladata az italkészítés, vendégkezelése jellemzően közvetlen.

A sommelier ismeri az egyes borok eredetét, a feldolgozási módokat, a különböző borok és ételek párosíthatóságát. A barista napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható. A barista egy kicsit műszaki ember is, hiszen van, hogy több kávéőrlővel és nagy teljesítményű kávégéppel dolgozik. Mindezek mellett gyakran a pultnál történő értékesítés feladata is rá hárul.

A barista hivatás, más formában ugyan, de már több mint száz éve is létezett hazánkban. Abban az időben, amikor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették, volt kávéspincér képzésünk, amelynek kitanulásához hosszú, gyakorlattal eltöltött évek kellettek.

Ma, a nemzetközi trendeket is figyelve, joggal remélhetjük, hogy újra beköszönt a kávézók, kávéházak reneszánsza. Évszázados kávéházi hagyományokkal bíró és a kávézás élményét napjainkban újra felfedező országunkban a barista munkakör hamarosan megkerülhetetlen része lesz a vendéglátó szervezeteknek.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-12-14 22:23 | Luevpyp1XJi
Hi Drew! I must say, I’ve enjoyed rediang a lot of the articles in your site such as Coffee Tasting Wheel, The Coffee Belt, Chemex, and 8 Tips for Environmentally Friendly Coffee Practices. As someone who enjoys drinking coffee, I’d like to pull up a chair and share something with you that you might find interesting: ALKALINE WATER in brewing coffee. That’s right. Alkaline water makes coffee taste better and less acidic, plus, the aroma is stronger. We use Alkaline water in brewing our morning coffee in the office all the time, and there has never been a morning where it doesn’t smell like a coffee house! Try it; it’s REALLY awesome!! Blessings,Maria O.Walnut, CA
2015-12-14 04:30 | JmAhE8EdS
I just answered the almsot same question above, here i just copy the answer above to answer your question. hope it would help you.Most famous or popular paintings as belowThe Kiss by Gustav KlimtThe Starry Night by Vincent van GoghCafe Terrace at Night by Vincent van GoghLa Marie9e by Marc ChagallSunday Afternoon on the Island of la Grande Jatte by Georges SeuratMidsummer Eve by E.R. HughesDancing Bears by W.H. BeardGirl with a Pearl Earring by Jan VermeerThe Great Wave at Kanagawa by HokusaiNighthawks by Edward HopperStarry Night over the Rhone by Vincent van GoghSunflowers by Vincent van GoghThe Persistence of Memory by Salvador DaliSoft Watch at the Moment of Explosion by Salvador DaliThe Angelus by Jean-Francois MilletMeditative Rose by Salvador DaliDon’t doubt the authority of above lists, as we are a large oil painting reproduction supplier from China, Serving thousands of clients monthly, we have the fresh and whole statistics of which painting be most famous and popular.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci